Változatos, színes programok

Változatos, színes programokkal várja látogatóit húsvéthétfőn az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, az események - korábbi esztendőkhöz hasonlóan - zömmel a szabadtéri néprajzi gyűjteményben, a skanzenben zajlanak majd.

Reggel a parkot körbejárva zenés hírveréssel csábítják a látogatókat a programokra, melyek közül az egyik első a Nyiccs kaput Mária, nyúccs kezet angyal! címmel rendezett, a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó szakrális játék a monostorromok között.

Tóth Antal, az emlékpark néprajzi munkatársa elmondta, a hagyományőrző locsolkodás délben kezdődik a skanzenben. Két legénycsapat indul el, hogy felidézzék a szegedi nagytáj egykorvolt húsvéthétfőinek hangulatát. A fiúk reménykednek benne, hogy örömmel fogadják őket a rájuk várakozó lányok, ha nem, akkor a legényeknek is jut majd a locsolásból. Külön kívánságra azonban a vendégek is kaphatnak egy vagy több vödörrel a hideg vízből - tette hozzá.

Akik mindeközben megéheznek, azok megkóstolhatják az olvasóköri kemencében sült fonott kalácsot. Minden vendég kipróbálhatja a tojásfestést az alsóvárosi háznál vagy kedvére válogathat a kézművesek portékái között, a piactéren.

Délután néptánc- és népzenei bemutatót és honfoglaláskori haditornát rendeznek. A gyerekeket kézműves játszóház, énektanítás, mézeskalács díszítés várja a skanzenbéli olvasókörben, majd elkezdődik a tojáskeresés. A megtalált hímestojások csokitojásra válthatók a játszóházban.

A locsolkodás során összegyűjtött hímesekkel tojáskoccintást is rendeznek. A versenyben az nyer, akinek éppen marad a tojása a koccintást követően. Tóth Antal segítségül annyit elárult, azok járhatnak sikerrel, akik hegyes végével ütik a tojásukat a másikéhoz.

Forrás: MTI