Mit ettek Mátyás király vendégei?

Mit ettek a vendégek Mátyás király és Beatrix esküvőjén? Milyen fogásokat tálaltak az akkori európai koronás fők lakomáin? -ezekre a kérdésekre kaphat látványos választ az a látogató, aki megtekinti a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban csütö

Az idei, rendezvényekben gazdag Reneszánsz Évhez kapcsolódik a kiállítás. Megrendezéséhez a muzeológusok és gasztronómia-történészek sokáig kutakodtak, hogy hiteles források alapján kiderítsék, mit vitt magával Medici Mária a francia királyi udvarba, vagy hogy milyen lehetett egy középkori konyha.

A kiállítás kurátorától, Csapó Katalintól megtudta az MTI munkatársa, hogy az Iparművészeti Múzeumtól, a székesfehérvári Szent István Király Múzeumtól, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumtól, valamint a Néprajzi Múzeumtól egyaránt kaptak kölcsön asztali kellékeket és a gasztronómiához kötődő más tárgyakat.

A szépen megterített asztal átvezeti az érdeklődőt a jelen gasztronómiájába. Színes tablók, fotók és eredeti tárgyak demonstrálják, milyenek a mai, évente megrendezett hagyományőrző versenyek és gasztronómiai fesztiválok.

Az interaktív tárlat egyik célja, hogy bemutassa az akkori újjászületés, azaz reneszánsz életérzés után a ma gasztronómiai kultúrájának újjászületését.

A kiállítás előreláthatólag május 4-ig látogatható.

 

Forrás: MTI