Hatalmas volt az érdeklődés

Hatalmas érdeklődés kísérte a nagyhéten a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum tárlatát és programjait, amelyek az elmúlt évek hasonló időszakához képest több, mintegy két és félezer látogatót vonzottak - közölte az intézmény vezetője az MTI-vel.

- Március 16-án országos ifjúsági tojásfestő versenyt rendeztünk, nagyhéten pedig tojásfestő-bemutatókra került sor híres mesterek részvételével. A látogatók így nemcsak a régi, kiállított műtárgyakban gyönyörködhetnek, de a tojásdíszítés minden fázisát is nyomon követhették - mondta el Nienhaus Rózsa. Húsvéthétfőn, kora délután a Zengővárkonyi Népi Együttes Húsvéti locsoló című műsorában népi táncokkal köszönti a látogatókat.

Az igazgató szólt arról, hogy az intézmény az ünnep közeledtével az ország nyolc pontján nyitott időszakos kiállításokat, melyeket szintén nagy érdeklődés kísér.

A Míves Tojás Múzeum egyedülálló gyűjteményét nyolc éve, a zengővárkonyi tájház pajtájában nyitották meg az érdeklődők előtt, s mára több mint 20 országból, mintegy 2000 kiállított és további 2500, raktárban őrzött darabbal büszkélkedhetnek.

Az intézmény anyaga folyamatosan bővül, a gyűjtemény legutóbb - egy Szatmárból elszármazott, Kanadában élő asszony jóvoltából - beregi Rákóczi-hímzéssel díszített strucctojással, valamint Németországból két, a húsvét jelképeit viselő libatojással gazdagodott. Emellett a múzeum nagy becsben tartott értékei közé tartoznak az úgynevezett magrátétes, a horgolt, valamint a grafikai eljárással díszített tojások is.

Forrás: MTI