Ezer tojás mellett futnak

Régi hagyományt követve húsvéti tojásfutást tartanak vasárnap a Pest megyei Szigetbecsén, a vidám rendezvényre több száz vendég jelezte részvételi szándékát.

Magasitz Lajos polgármester az MTI-nek elmondta, hogy a falu sváb településnek számít, Mária Terézia az 1700-as években telepítette ide az ősöket. Innen eredeztethető a régi húsvéti népszokás. Ennek során két kiválasztott legény a falu portáiról összegyűjt legalább ezer tojást, amelyeket vasárnap délután a főutcán egy hosszú sorba raknak ki. Ezután végigfutnak mellettük, s egy-egy tojást felkapva a publikum feje felett a háztetőket, környező kerteket célozzák meg, ám előfordul, hogy a tojás egy-egy néző fején, vállán toccsan.

A maradék tojásból néhány éve még óriás rántottát készített a helyi kocsmáros, most e vidám mozzanat elmarad, ám egy-két éven belül újra felelevenítik ezt a szokást is - utalt rá a polgármester. A sváb zenével kísért tojásfutást este húsvéti bál követi.

A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy Szigetbecsén működik az André Kertész Fotómúzeum, a világhírű művész ugyanis itt töltötte gyerekkorát, s 120 képet ajándékozott a falunak.

Forrás: MTI