Magassági szabály

A nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) igyekszik érvényt szerezni álláspontjának a Bolíviai Labdarúgó Szövetség (FBF) a sportág nemzetközi szervezetének magassági korlátozó szabályozását illetően.

A dél-amerikai ország futballvezetői szerint leginkább az a kitétel elfogadhatatlan, hogy 3000 méter fölött csak abban az esetben lehet nemzetközi mérkőzéseket rendezik, ha előtte a vendégcsapatnak kéthetes akklimatizációs lehetőséget biztosítanak. A bolíviai válogatott rendszerint a 3576 méteren található La Paz-i Hernando-Siles Stadionban fogadja ellenfeleit.

"Igyekszünk megragadni a rendelkezésre álló jogi eszközöket, s pillanatnyilag a Sportdöntőbíróság látszik a legmegfelelőbb fórumnak" - közölte Carlos Chavez szövetségi elnök.

A bolíviai nemzeti együttes La Pazban fogadja június 14-én a chilei válogatottat a dél-amerikai világbajnoki selejtezősorozatban, a vendégek ugyanis hozzájárultak ehhez. Később Ecuador együttese is a bolíviai fővárosban lép majd pályára, a paraguayiak esetében ugyanakkor kompromisszumos megoldás született. Ők alacsonyabban fekvő stadionban játszanak majd, mert a brazilok elleni mérkőzésük után nem lesz idejük az akklimatizálódásra.

Az új szabályozás értelmében 2500 méter felett háromnapos, 2750 m felett egy-, 3000 métert meghaladó magasságban pedig kéthetes akklimatizációs lehetőséget kell biztosítani a vendégcsapatoknak.

Forrás: MTI