A korai nyugdíj kevesebb?

A Fidesz és a KDNP újabb kormányzati "blöffnek" és "szakmaiatlan" döntésnek tartja, hogy a miniszterelnök javaslata alapján az év első felére hozzák előre az idei nyugdíjkorrekciót. Erről Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP népjóléti kabinetjének vezetője besz

Előzőleg Korózs Lajos, az Országos Idősügyi Tanács titkára csütörtökön bejelentette, hogy mivel a jegybank korrigálta az infláció mértékét, a miniszterelnök javaslata alapján az év első felére, májusra vagy júniusra hozzák előre az idei nyugdíjkorrekciót, amelyet egyébként az év második felében, novemberben kellene végrehajtani, ha eltérő inflációs folyamatok vannak.

Soltész Miklós szerint a "kormány újabb blöffjéről, Gyurcsány Ferenc újabb hazugságáról van szó, hiszen olyan dolgot jelentettek be nyugdíjemelésként, amely törvény szerint jár a nyugdíjasoknak".
A kereszténydemokrata politikus emellett "szakmaiatlannak" is tartotta a döntést, mert szerinte elfogadhatatlan, hogy akkor döntsenek az év végi nyugdíjemelésről, amikor nem tudják pontosan év végi inflációt.

A nyugdíjasok sokkal rosszabbul járnak, ha most akar dönteni nyugdíjukról a kormány, és nem számolja ki pontosan az év végén kötelező emelést - tette hozzá az ellenzéki képviselő, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a kormánynak szerdán 4,8 százalékról 5,8 százalékra kellett módosítania az inflációs várakozást, így kérdés, mi várható kilenc hónap múlva a nyugdíjasok számára.
Arra a kérdésre, hogy tehát a Fidesz és a KDNP ellenzi-e a mostani emelést, és szerintük jobb lenne ezzel megvárni az őszt, Soltész Miklós úgy válaszolt: nem ezt mondta. Majd úgy folytatta, kíváncsiak arra, hogy ősszel, amikor a valódi számok kiderülnek, betartja-e a törvényt a kormány.
Soltész Miklós szerint a kormánynak azt kellene megvizsgálnia, hogy a nyugdíjas infláció hatásait miként lehet kompenzálni, hiszen például tavaly a nyugdíjasoknak az átlagos inflációnál 3,3 százalékkal magasabb áremelkedést kellett elszenvedniük. Emellett - tette hozzá - a kormánynak az idén nyugdíjba vonulók veszteségét is pótolnia kellene, hiszen ők 8 százalékkal kevesebb nyugdíjat kapnak.

A kereszténydemokrata képviselő a sajtótájékoztatón 1,1 százalékos emelésről beszélt, ugyanakkor Korózs Lajos a januárig visszamenőleges korrekció pontos mértékét nem nevezte meg. Mint mondta, számításokat kell végezni, annak során figyelembe kell venni az infláció eltérését a januárban tervezetthez képest.

Csütörtöki lapértesülés szerint is egy százalékot meghaladó emelésről van szó, amit a májusi nyugdíjakkal, januárig visszamenőleg egy összegben kapnak meg a nyugdíjasok, akik így májusban átlagosan három és félezer-négyezer forinttal magasabb járandóságra számíthatnak.
Forrás: MTI