Ugyanazt, drágábban

A koalíció „egy rossz lépést előre, kettőt hátra”- politikájának legújabb példája az MSZP egészségbiztosítási javaslata: ugyanazt, drágábban. A kisebbik kormánypárt által kierőszakolt, a kormánypárti többség által elfogadott törvény részletein

A koalíció az egészségügy átalakításához is a már jól ismert forgatókönyv szerint fogott hozzá: eleve elhibázott, inkompetens elképzeléseit előbb minden kritikára süketen „keresztülverte” a különböző fórumokon, majd valamilyen belső nyomás vagy háttéralku és most a népszavazás eredményeképpen visszatáncolt az egésztől. A rossz megoldásokat követő állapot-helyreállítás már eddig is sokba került az országnak, mint például a súlyos gazdasági következményekkel járó száz napos program, melynek gazdasági és politikai árát ma is fizetjük.

Az egészségpénztárakról szóló törvény vitájában számtalanszor elmondtuk, hogy az alkalmatlan az egészségbiztosítási rendszer hatékony átalakítására. A valódi reformok helyett vakvágányon száguldott a koalíció. A fejetlenség eredménye az a javaslat, amely nem tesz mást, mint visszaállítja az eredeti rendszer sokkal költségesebb, de semmivel nem hatékonyabb formáját.

A Magyar Demokrata Fórum a jelenlegi egészségbiztosítási törvényt semmilyen módosított formájában nem támogatja. Az MDF számára csak egyetlen megoldás elfogadható: ha a kormány belátja, hogy ez a törvény nem szolgálja a nemzet érdekeit, és széles körű szakértői egyeztetés után gyorsan elindul a biztosítási rendszer fejlődését elősegítő, az egészségügyi ellátórendszer működésére többletforrást teremtő lépések kidolgozása.

Az MDF véleménye szigorú minőség ellenőrzés mellett az egészségügyi szolgáltatók közötti verseny feltételeit, a magánszolgáltatók belépésének, magántőke bevonásának szabályozott lehetőségét kell megteremteni.
Forrás: MTI-OS