Madárhullákat találtak Szabolcsban

Védett madarak tetemére bukkant az elmúlt napokban két alkalommal is a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (FTVKTVF), az állatokat nagy valószínűséggel megmérgezték - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Miniszté

A hatóság első alkalommal március 14-én - lakossági bejelentés alapján - talált rá egy egerészölyv és egy szarka tetemére a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rétközberencs külterületén - áll a közleményben.

A felügyelőség munkatársai a helyszín bejárása során a bejelentetteken kívül egy rókatetemre és nyolc csirkefejre is bukkantak, az FTVKTVF feltételezi, hogy a csirkefejekkel mérgezték meg a madarakat.

Három nappal később a felügyelőség szintén közérdekű bejelentésre vonult ki ezúttal a közeli Ajak külterületére, ahol a bejelentett egerészölyv és barna rétihéja tetemen kívül két csirkefejet is találtak, ismét az elhullott madarak körül.

A feltételezett mérgezés felderítése céljából az FTVKTVF büntetőfeljelentést tett, az egerészölyv eszmei értéke 10.000, barna rétihéjáé pedig 50.000 forint - áll a közleményben.

Forrás: MTI