Szaddám emléke karórákon él

Öt évvel Szaddám Huszein iraki diktátor bukása után emléke karórákon él szülőföldjén, Tikrítben és a szülőfalujában, ahol az emberek a biztonságra, a munkalehetőségekre és az olcsó életre emlékeznek.

Szaddám szűkebb pátriájában, a Bagdadtól északra fekvő Tikrítben a néhai diktátor portréjával ékesített számlapú karórákat "úgy viszik, mint a cukrot" - mondta el Hamed Junisz órás, aki szerint szeretik a szaddámos órákat. A mosolygó diktátort arab viseletben vagy egyenruhában ábrázoló kronométerek ára 100 dollártól (16.400 forint) kezdődik.

Szaddámot szeretik Tikrítben: bizalmi emberei nagy részét a szunniták erősségének számító városból és a szomszédos al-Avdzsából, szülőfalujából emelte magához, a törzsi hűségre építve. A lojalitást a legjobb importárukkal és bőkezű állami támogatással hálálta meg. A szaddámos órák és más emléktárgyak iránti keresletet az iránt az időszak iránti nosztalgia táplálja, amikor a szunniták kedvezményes elbánásban részesültek.

Egyre keresettebbek a Szaddámot ábrázoló képmások is. - "Szaddám egykori mecsetje is kért egy arcképet, hogy az ajtó fölé helyezzék, ezt festettem meg legutoljára" - mondta el Sajban al-Aluzi tikríti festő és nyomdász.

A bukott vezető másik arcmása a gyermekjóléti központ recepcióján függ. - "Szaddám mártírként halt meg, és Tikrít hőse marad" - így Fatin Mohammed, a központ igazgatója.

Szaddám Huszeint 2006 decemberében végezték ki kötél általi halállal emberiesség elleni bűntettek miatt.

"Mit hoztak az amerikaiak? Éhséget, letartóztatásokat és gyilkosságot. Visszakívánom Szaddámot. Visszasírjuk Szaddám idejét" - mondta a hagyományos arab öltözéket viselő, idős Hodaéjer Száleh a tikríti piactéren.

A 900 ezer lakosú Tikrít, Szaláheddin tartomány székhelye kevés külső jelét mutatja annak, hogy nevezetes fiát siratná. Az utcákon nyüzsgő forgalom, a boltokban tömegek, illetékesek szerint a város biztonságos és nyitott a befektetők előtt...
A város vezetése helyre akarja állítani Szaddám düledező, iraki és amerikai katonák falfirkája által elcsúfított egykori palotáját, hogy megnyissák a nagyközösség előtt.

Al-Avdzsában, Szaddám szülőfalujában és végső nyughelyén az elhanyagoltság az emberek hangulatát tükrözi. A falakat durva grafittiréteg borítja, az utak üresek, a kertekben kiszáradva állnak az egykor dúsan termő gyümölcsfák.

"Életem legszörnyűbb napja volt, amikor Irak elesett. Ma al-Avdzsa üres, sokan elmentek. Valamennyi nagybátyám-nagynéném elment vagy letartóztatták őket" - mondja a 25 éves Szulejmán an-Naszeri.
"Az amerikaiak azt mondják, hogy Szaddám diktátor és elnyomó volt. Most sokkal több a gyilkosság és az elnyomás, mint Szaddám idejében. Minden nap gyilkosságok, lövöldözés... csak azután hallottunk rasszizmusról és szektásságról, hogy az amerikaiak idejöttek" - panaszkodik Jaszin al-Omar al-avdzsai zöldséges, aki elmondása szerint Szaddám unokatestvéreinek rokona.

Szaddám virágokkal és a diktátor képmásával borított márvány síremlékénél több férfi imádkozik. A közelben Szaddám fiainak, Udajnak és Kuszajnak a sírja, akiket az amerikaiak harcban öltek meg.
"Szaddám a törzs fáklyája volt, fénye most és örökké ég. Hiányzik nekünk, amikor látjuk a képét a hírekben: Esküszöm, sírunk, amikor eljövünk ő és a fiai sírjához, nyugodjanak békében" - mondta Jaszin al-Madzsid, Szaddám rokona.

Forrás: MTI