Nő az esély

Nő az esély címmel rendez esélyegyenlőségi kulturális programsorozatot márciusban az ország négy különböző régiójában a Törökfürdő Alapítvány. A különleges turné megszervezését a Szociális és Munkaügyi Minisztérium is támogatta, a munkába pedig bevonták

"A rendezvénysorozat elsősorban a női szerepek változásával foglalkozik, előadásokkal, művészeti produkciók elemzésével, filmvetítésekkel járjuk körül a témát" - mondta.

A rendezvényekre a női témákkal foglalkozó civil szervezeteinek vezetőit hívták meg minden régióból, de természetesen nem csupán a hölgyek, hanem a férfiak érdeklődésére is számítanak.
"Alapítványunk a tavalyi +Nőttön nő+ elnevezésű fővárosi találkozó sikerét próbálja vidéki környezetben folytatni, akkor az A38 hajón két nap alatt 2.000-2.500 ember fordult meg, ami már önmagában is komoly eredmény" - mondta.

Bence Ottó megjegyezte: a szombathelyi program nem mozgatott meg tömegeket, szavai szerint inkább egy szakmai találkozóra hasonlított, de arra mindenképp alkalmas volt, hogy elindítson egy közös gondolkodást.

A szombathelyi rendezvényen Csapó Ida esélyegyenlőségi tréner, a Mi Nők Egyesület elnöke a nők és a pénz viszonyáról, a nők még napjainkban is gyakori anyagi függő helyzetének felszámolásáról beszélt. Tatai Erzsébet művészettörténész a Nő-art, női stratégiák a kortárs művészetben címmel tartott előadást.

Bódis Kriszta író, dokumentumfilm-rendező, aki szintén a program felkért előadója volt, az MTI-nek hangsúlyozta: a rendezvénnyel párbeszédre kívánják felszólítani a résztvevőket.
A párbeszéd kezdetét jelentheti, ha a nők rálátnak a helyzetükre, ha megfogalmazzák a problémáikat, s azt, hogy milyen változásokra lenne szükségük akár társadalmi szinten is - mondta.

Hozzátette: a nők helyzetét és szerepét többféle módon, nemcsak társadalmi és gazdasági kérdésként, hanem a művészet és a kultúra eszközeivel is igyekeznek megvilágítani.
Az esélyegyenlőségi turné kedden Egerben, csütörtökön Szekszárdon, jövő szerdán pedig Nyíregyházán folytatódik.
Forrás: MTI