Megtalálták az uralkodó fiát

Az egyiptomi múmiában, amely több mint nyolcvan éven át egy vidéki múzeum tárlatában szerepelt, II., azaz Nagy Ramszesz egyik fiát azonosították. A The Telegraph című brit napilap szerint a 3000 ezer éves múmiát eredetileg egy templomi táncosnő földi mara

Egy közelmúltban elvégzett CT-vizsgálat azonban kimutatta a királyi családra olyannyira jellemző vonásokat, így a tudósok 90 százalékos biztonsággal állítják: a múmia II. Ramszesz 110 gyermekének egyike. Az egykorvolt fiatalembernek kifejezett mélyharapása volt, és bizonyosan kancsalságtól is szenvedett, ahogy a XIX. dinasztia más tagjai is. Ráadásul arcának arányai gyakorlatilag azonosak voltak Nagy Ramszeszéivel.

A szakértők szerint a mumifikált férfi a harmincas éveiben hunyt el Kr. e. 1295 és 1186 között valamilyen sorvasztó betegségben, például rosszindulatú daganatban. A kémiai vizsgálatok tanúsága szerint a test balzsamozását drága kemikáliák felhasználásával végezték, olyanokéval, mint a pisztáciagyanta és a kakukkfű, amelyeket papoknak és uralkodóknak tartogattak.

Olyan bizonyítékokat is találtak, amelyek arra utalnak, hogy II. Ramszesz fia papi tisztséget viselt.
A Bolton Múzeum szakembereit az tévesztette meg, hogy a szarkofág felirata szerint a koporsóban egy elhunyt templomi táncosnő nyugszik.

A történészek meg vannak arról győződve, hogy a holttest elhunyta után évekkel később került ebbe a szarkofágba, mivel a sírrablók elvitték az eredeti koporsót. Esetleg az emberek rejthették el II. Ramszesz fiát, hogy megóvják a tolvajoktól.

Forrás: MTI