"Erkölcstelen" iráni lapok betiltása

Kilenc magazin betiltását jelentette be vasárnap az iráni kulturális minisztérium. Az indoklás szerint a mozi világával foglalkozó, illetve életmód jellegű folyóiratok "erkölcstelen" külföldi filmsztárokról sztoriztak, fotóikat közölték és "babonákat" ter

Utóbbi valószínűleg arra vonatkozhat, hogy az ilyen típusú lapokban gyakran jelennek meg olyan hirdetések, amelyek hivatalosan el nem fogadott gyógyszereket, köztük például potenciazavarokat kezelő szereket népszerűsítenek.

A Sajtófelügyeleti Testület további 13 publikációnak küldött figyelmeztetést a sajtótörvény betartásáról - derült ki a minisztérium honlapján megjelent tájékoztatóból.

Nem világos, hogy valójában mi állhatott a magazinok betiltása mögött, hiszen semmivel sem mentek tovább, mint a hasonló témákkal foglalkozó állami médiumok.

Az bezárásra ítélt egyik magazin szerkesztője szerint azért vasárnap történt a bejelentés, mert a pénteki parlamenti választásokon nagy vihart kavart volna. A roló lehúzásáról szóló határozaton egyébként március 10-i dátum szerepelt - állította az újságíró, akinek lapjában a közelmúltban Cameron Diaz, Naomi Watts és Angelina Jolie képe volt látható.

Iránban nem szokatlan a lapbezárási hullám: 1997 és 2005 között több mint száz reformpárti újság csukhatta be a kapuját a reformisták és a keményvonalasok küzdelme közepette.

Forrás: MTI