Kokainbárók az Amazonasnál

Kokaültevényekre és kokaingyártó üzemre bukkantak az Amazonas-menti esőerdőben, amire eddig még nem volt példa - közölte a brazil hadsereg szóvivője. A négy ültetvényt a dzsungel Peruval és Kolumbiával határos vidékén fedezték fel.

A kutatás erdőirtásról tanúskodó műholdfelvételek alapján indult. A három helikopteren és motorcsónakokon a helyszínre érkező katonák egy kokain előállítására alkalmas laboratóriumot is találtak - nyilatkozott Antonio Elcio Franco Filho alezredes.

"A brazíliai őserdőben kokaültetvényt még soha nem fedeztek fel a hatóságok. Ez az első ilyen eset" - mondta a szóvivő. A kokacserjék már annyira megnőttek, hogy hamarosan lehetett volna kezdeni szüretelni a leveleket, amelyekből a kábítószer készül. Az üggyel kapcsolatban még nem tartóztattak le senkit, de az összes növényt megsemmisítették a 100-150 hektáros területen, és módszeresen átfésülik az egész régiót - mondta az alezredes.

Kábítószerügyi szakértők szerint az ültetvények a kolumbiai drogkartellek stratégiaváltására utalhatnak: az amazonasi őserdőről eddig azt tartották, hogy az éghajlat miatt nem megfelelő terep a kokanövénynek, és lehet, hogy most egy új, génmanipulált fajjal kísérleteznek a térségben.

A szakértők hangsúlyozzák: e próbálkozásokat már a csírájukban el kell fojtani, különben még az is előfordulhat, hogy a kokaintermelés bekerül az erdőirtás okai közé.
Forrás: MTI