Erkölcstelenségre ösztönző tehetségkutató?

A harmadik helyig jutott egy nő a legnépszerűbb afgán televíziós tehetségkutató versenyen. Lima Szahar az első nő, aki bejutott az első három közé az Afghan Star című műsorban, amely már a harmadik évadban jár és ki is hívta a muzulmán vallási vezetők har

A zenei vetélkedő "erkölcstelenségre ösztönöz és ellentétes a saríajoggal" - állapította meg a kabuli Iszlám Tanács, és Hamid Karzai elnökhöz fordult, hogy tiltsa be a Tolo TV - a legnézettebb afgán tévécsatorna - programját az indiai szappanoperákkal együtt.

A tálib rezsim 2001-es bukása óta Szahar az első, akiből nő létére országosan ismert televíziós személyiség lett. A lakosság többségét és a tálibok derékhadát adó pástún törzsből származik és a tálib-fellegvár Kandahárból származik, ahol a nők még most sem igen merészkednek az utcára, és ha mégis, akkor is csak az egész testet beborító burkában és férfi kísérettel.

A szélsőséges iszlamista tálib uralom idején a nők még iskolába sem járhattak, a zenehallgatás és a televíziózás pedig tilos volt. Most a Megasztár afgán változata az egyik legnépszerűbb tévéműsor. A harmadik évadban is több mint kétezer versenyző indult és tömegek nézik a péntekenként közvetített fordulókat.

A vastagon kisminkelve fellépő Lima Szahar produkciójára a nyugati popzenében megszokottnál szolidabb előadásmód jellemző; pastu örökzöldeket énekel és visszafogottan táncol. A hármas döntőben a nézők végül kiszavazták, de így is nagyon boldog. "Az éneklés megváltoztatta az életemet, elismerést hozott" - nyilatkozott. Újságírók gyakran kérdezik tőle, hogy nem tart-e a visszatéréstől Kandahárba. "A nemzet egységét jelképezem és félelem nélkül megyek vissza a szülővárosomba".
Az utolsó fordulót a héten rendezik. A nyertes 830 ezer forintnak megfelelő összeget kap. A 20 éves pastu nőn kívül egy tádzsik és egy hazara nemzetiségű fiatalember került az első háromba, az Afghan Star így pontosan leképezi az ország etnikai összetételét. Daud Szadiki műsorvezető szerint "Afganisztán békés arcát mutatja meg a világnak".

Forrás: MTI