Az Orbán-kormány nemzetközi szerződést szegett

A választott bíróság a magyar államot és nem a Budapest Airport külföldi tulajdonosát kötelezte kártérítésre, mert 2001-ben az Orbán-kormány nemzetközi szerződést szegett - közölte a Pénzügyminisztérium hétfőn, reagálva Schneller Domonkos, a Fidesz főváro

Schneller Domonkos vasárnap tudatta: különösen jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Legfőbb Ügyészségen. Mint mondta, feljelentésének alapja egy dokumentum, amely azt tartalmazza, hogy Veres János pénzügyminiszter a magyar állam képviseletében a kizárólagos magyar állami tulajdonban lévő Ferihegyi Utasterminál-fejlesztő (FUF) Kft.-vel kötött egy megállapodást. A FUF Kft. "ez alapján 8 millió 700 ezer dollárt, azaz több mint 1,7 milliárd forintot utalt át a magyar államnak."

Ezt az összeget azonban nem a FUF Kft.-nek kellett volna kifizetnie a magyar államnak, hanem a Budapest Airport Zrt.-nek (BA) - tette hozzá. Emlékeztetett rá: a jelenleg német tulajdonban lévő BA tartozott egy kanadai befektetői csoportnak, amit a magyar állam a washingtoni perben kifizetett, és ezután ezt a pénzt az államnak a BA-n kellett volna behajtania.

"Senkinek semmilyen kártérítési fizetési kötelezettsége nem keletkezett volna a ferihegyi utasterminál fejlesztési ügyében, ha 2001-ben az Orbán-kormány nem szegi meg a korábban megkötött nemzetközi szerződést" - közölte hétfőn a Pénzügyminisztérium közleményében.

Mint írták, mivel azonban megtörtént a szerződésszegés, így nemzetközi választott bíróságra került az ügy, és a választott bíróság a magyar államot évekkel később 76,2 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte, melyet az állam 2006-ban ki is fizetett.

A választott bíróság csak a magyar állam esetében határozott meg kártérítési kötelezettséget - olvasható a közleményben. Hozzátették: az állam a 2001-ben elkövetett kormányzati nemzetközi szerződésszegés következményéért 2006-ban állt helyt, és ki is fizette a 17 milliárd forint kártérítést. A Budapest Airport tulajdonosait ebben az ügyben semmilyen fizetési kötelezettség nem terhelte - jegyezték meg.

Mint írták, miután a per lezárult, megkezdődhetett a 2002 januárja óta már nem működő FUF Kft. végelszámolása. Emlékeztettek rá. a FUF Kft. 1996-ban jött létre a Ferihegyi Repülőtér fejlesztésére, és 2010-ig szerzett jogot az általa felépített 2/B terminál üzemeltetésére, de ezzel a jogával egy 2001-ben Fónagy János által jegyzett miniszteri rendelet következtében nem tudott élni.

A kártérítés kifizetését követően a FUF Kft. teljes egészében a magyar állam tulajdonába került. A kft. kifizette adósságait, és tőkeleszállítást követően további 2,5 milliárd forintot fizetett be az állami tulajdonosi jogokat gyakorló Kincstári Vagyoni Igazgatóság számlájára - olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében.
Forrás: MTI