Kossuth-díj: Máthé Tibor operatőr

A Kossuth-díj nagy megtiszteltetés, olyan állami elismerés, amely nem egy-egy filmre, hanem majdnem egy életműre vonatkozik - mondta az MTI-nek Máthé Tibor operatőr, aki szombaton vehette át a kitüntetést a Parlamentben.

A Balázs Béla-díjas érdemes művész a díjat kiváló operatőri teljesítményéért kapta, amellyel filmtörténeti jelentőségű művek létrehozásának alkotó részese volt.

A filmkészítés "nagyon közös munka, nagyon csapatmunka", a rendezőktől és a stábtagoktól kezdve mindenki részt vesz benne - vélekedett Máthé Tibor, aki szerint fontos, hogy azon igényeket, melyeket munkájával szemben támasztanak, egyenletesen tudja kielégíteni.

Megemlítette, hogy legutóbb Moldoványi Ferenc Egy másik bolygó című kreatív dokumentumfilmjében dolgozott. Mint mondta, a 39. Magyar Filmszemlén is bemutatott alkotás "izgatja most a leginkább". A film "egy picit a szíve csücske", hiszen nagyon nehéz sorsú és kegyetlen körülmények között élő gyerekekről szól - tette hozzá.

Az idei Aranyszem Operatőr Fesztiválon Az év operatőre díjjal kitüntetett Máthé Tibor azt nem árulta el, hogy legközelebb milyen filmen dolgozik majd, mint mondta, előkészületben lévő munkáiról babonából nem nyilatkozik.

Pályája kezdetét felidézve Máthé Tibor kiemelte: meghatározó volt életében, hogy felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. "Ez volt az én vágyam, hogy operatőr lehessek és hát az lettem, nekem ez a legnagyobb boldogság" - hangsúlyozta.

Hozzátette: pályája során olyan rendezőkkel dolgozhatott együtt, akik olyan feladatokat bíztak rá, melyekben örömét lelte. Példaként említette Enyedi Ildikót, Szász Jánost és Moldoványi Ferencet.

Máthé Tibor 1943-ban született Budapesten. Az Iparművészeti Főiskolán belsőépítészetet tanult, 1976-ban szerzett diplomát az akkori Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakán. 1976-tól dolgozott a Mafilm Híradó- és Dokumentumfilm Stúdiójában, 1981-től pedig a Mafilm játékfilm-operatőreként tevékenykedett. Az Európai Filmakadémia tagja.

Munkáit a Magyar Filmszemlén számos alkalommal díjazták, 1978-ban megkapta a krakkói rövidfilmfesztivál operatőri díját, 1994-ben a valladolidi fesztivál operatőri díját és a toruni szemle nagydíját, 1995-ben a San Diegó-i fesztivál operatőri díját, 1997-ben a chicagói fesztivál operatőri díját, háromszor kapta meg a filmkritikusok díját és háromszor volt az év operatőre.

Olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint a Szédülés (1990), A skorpió megeszi az Ikreket reggelire (1992), a Woyzeck (1993), a Senkiföldje (1993), a Jó éjt, királyfi (1993), a Bűvös vadász (1994), az Érzékek iskolája (1995), a Witman fiúk (1997), a Hippolyt (1999), a Simon mágus (1999), a Meseautó (2000), a Csocsó, avagy éljen május elseje (2001), A miskolci boniésklájd (2004), az Egy szoknya, egy nadrág (2005), a Vadászat angolokra (2005), az Ópium - Egy elmebeteg nő naplója (2007).



Forrás: MTI