Fiala is magyargárdázott

Fiala János ma reggeli műsora a Magyar Gárda peréről szólt. Tafferner Éva a BRFK szóvivője a Gárda-tárgyaláson történtekről beszélgetett Fiala Jánossal. A hallgatókat is ez a téma kötötte le az adás ideje alatt, így ma reggel sem lehetett unatkozni a Kelj

Az első vendég Béni Gyöngyi szóvivő, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő ZRt. részéről. Fiala már a műsor elején próbálta letudni az autópályás híreket. A közlekedési operatív program jelentőségéről úgysem tudunk sok mindent. Béni Gyöngyi próbált ezen segíteni.

A program tartalmazza azokat az útszakaszokat, melyet 2007 és 2013 között a kormány fejleszteni kíván – kezdte a szóvivő. A már meglévő utak fejlesztése és az új utak építése ugyanúgy szerepel a programban. Több ütemben készül, a fejlesztések folyamatosak. Autópályák, városi elkerülő útszakaszok, négy sávos utak. Ezek a felújítások Európai Uniós támogatással valósulnak meg, és minden hónapban újabb és újabb tendereket írnak ki.

A pontos részletek sem maradhatnak el, ezért Fiala ígéretet tett, hogy a jövő héten sorra veszik az aktuális útfelújításokat.

A műsor további részében a Magyar Gárda, szerdai perén történtek adtak lehetőséget a hallgatóknak, hogy betelefonáljanak a műsorba.

A Gárda feloszlatásáért indított per szerdai tárgyalásán történtekről ellentmondóan nyilatkoztak a tudósítók és a Fővárosi Bíróság. Míg a sajtó arról számolt be, hogy a gárdisták szűrték, kik juthatnak be a szűkös tárgyalóterembe, a bíróság szerint előbb az újságíróknak biztosítottak lehetőséget a bejutásra. Több szervezet jogsértőnek nevezte a történteket, a bíróság azonban a következő, májusi tárgyaláson is hasonló biztonsági intézkedéseket tervez.

A Fővárosi Bíróság (FB) szerint a Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület feloszlatásáért indított per tárgyalására előbb az újságíróknak biztosítottak lehetőséget a bejutásra, ezután a Magyar Gárda tagjai nem befolyásolhatták ezt. A bíróság csütörtökön közleményben reagált a szerdai tárgyalás előtt és a tárgyalás idején a bíróság folyosóján történtekre. Szerdán a sajtó beszámolói azt tartalmazták, hogy a Magyar Gárda feloszlatásáért indított per tárgyalására csak akkor lehetett bejutni, ha ezt a gárda ajtóban álló tagjai lehetővé tették. A tárgyalásra érkező újságírók közül többen egyáltalán nem jutottak be a terembe.

A Fővárosi Bíróság a per előtt tájékoztatta a rendőrséget a tárgyalás időpontjáról, de jelezte azt is, a bíróság nem akar automatikusan rendőri jelenlétet a bíróság épületében, mert a látszatát is kerülni szeretnék annak, hogy ilyen módon próbálják befolyásolni az eljárás nyilvánosságát. Azt kérték, hogy egy esetleges, a bíróság belső őrsége által nem kezelhető rendbontás esetén az épületen belül rendőri intézkedésre kerülhessen sor.

A tárgyalásra egy 40-50 embert befogadó tárgyalót biztosítottak az épület földszintjén, a bíróság indoklása szerint azért, hogy a terem könnyen megközelíthető legyen, és biztosítsák az épületben folyó munka zavartalanságát. A terembe először az újságírókat engedték be, majd a peres feleket, végül a Magyar Gárda tagjait. Annyi embert engedtek be, ahányan elfértek - a bíróság szerint így fordulhatott elő, hogy kívül maradtak az újságírók is.

A tárgyaló előtti, zsúfolásig megtelt előtérben az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) tárgyalásra bejutni szándékozó képviselői, valamint a Magyar Gárda kinn rekedt tagjai között lökdösődés alakult ki, ami majdnem verekedésig fajult. A rendbontásnak a rendőrség vetett véget. Néhány gárdistát és az OCÖ tagjait kivezették az előtérből, majd mindannyiukat igazoltatták. Később rendőri védelmet adtak a roma politikusoknak, akik a tárgyalóteremhez közeli folyosón várták a bíróság határozatát.

A Fővárosi Bíróság közlése szerint egyébként a következő tárgyalási napon, május 19-én is hasonló biztonsági intézkedésekkel készülnek.

Tafferner Éva, a BRFK szóvivője Fialánál elmondta: "a szerdai esettel kapcsolatban a bíró kifejezetten kérte, hogy rendőrök ne legyenek jelen az épületben a tárgyalás ideje alatt."

Fiala: Ki hívhat egyáltalán rendőrt a bíróság épületébe?

Tafferner: A bíróság elnöke. Az ő hatáskörébe tartozik, hogy megítélje, szükség van-e rendőrökre.

Fiala: A kecskeméti maffia peren mégis hemzsegtek a rendőrök.

Tafferner: Az egy teljesen más szituáció, más körülményekkel. A szerdai eset egyébként sem minősült a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvénynek. Csak jelenlétnek számít.

Fiala: Ezt ki dönti el? Mert teljesen úgy tűnt, mint egy gyűlés.

Tafferner: Lehet, hogy úgy tűnt, de jogi értelemben nem az volt.

A BRFK szóvivője a beszélgetés végén hozzátette: "A március 15-ei eseményekre felkészültünk és meggyőződésem, hogy kezelni tudjuk az eseményeket." 

Akik későn keltek, vagy bármi másért elmulasztották a reggeli műsort, ma éjjel fél tizenkettőtől egy óráig meghallgathatják a Kelj fel Jancsi szerkesztett változatát a Pont FM 88.1-en.

Forrás: Pont FM 88.1