MDF a gazdaságpolitikáról

Az MVM Zrt. szétverése a kormányzati reformkapkodás legújabb szimbóluma. A Magyar Demokrata Fórum a stratégiai nemzeti vagyon részének tekinti az Magyar Villamos Műveket, és értetlenül áll azelőtt a „húzd meg – ereszd meg” játék előtt, a

Gyurcsány Ferenc az egyik pillanatban a Magyar Villamos Művek megerősítését eredményező stratégiát fogad el, pár hónappal később pedig liberalizációt hirdet, és meneszti Kocsis Istvánt, a társaság vezérigazgatóját.

A 99,9 százalékban állami tulajdonú Magyar Villamos Művek Rt. holdinggá szervezése – teljes állami irányítás és ellenőrzés mellett – két éve folyik, amelynek munkaköltségeire igencsak sokat kellett fordítani. Az átalakítás befejeződött, és a kitűzött cél – vagyis, hogy negyven milliárd forint haszna legyen a költségvetésnek – teljesült. A Magyar Demokrata Fórum számára érthetetlen, hogyan derült ki hirtelen: a holding szervezet mégsem jó, s azt a szabad piaci verseny érdekében szét kell verni, pénzt és fáradságot nem kímélve. A kormány saját elhibázott gazdaságpolitikáját bűnbakkereséssel látta megoldhatónak, amikor Kocsis István menesztéséről döntött.

A Magyar Demokrata Fórum szerint is mindent meg kell tenni az áram-árak elszabadulásának megállítása érdekében, éppen ezért érthetetlen, hogy a kormány miért készül egy olyan árampiaci szabályozására, amellyel kapcsolatban minden MVM-es szakértő már évekkel ezelőtt elmondta, hogy a jelenlegi kínálati viszonyok mellett mintegy 30-40 százalékos áremelkedéssel járna. Magyarországon ugyanis hiányzik az a szignifikáns áram többség, ami ahhoz kell, hogy a liberalizált piacon a kínálat versengjen a vevőért és ne fordítva.

Európában már felismerték: az energiaszektorban az ország érdekében igenis fenn kell tartani az állami beavatkozás lehetőségét. A kormányzat azért nem tud semmit kezdeni a gázolajár drasztikus emelkedése miatt bekövetkezett 1 százalékos inflációs növekedéssel sem, mert kivonult a szénhidrogén és gázpiacról.

A Magyar Demokrata Fórum konzervatív pártként vallja, hogy a nemzetstratégiai jelentőségű vállalatokat nem szabad teljes mértékben kiengedni az állami felügyelet alól. Kellő előkészítés után az MVM kisebbségi tulajdonrészének tőzsdére vitelét már korábban is támogattuk, azonban a többségi állami tulajdon megmaradását létfontosságúnak tartjuk. Meglátásunk szerint egy erős Magyar Villamos Művek Zrt. többségi nemzeti tulajdonban komoly ártompító hatással tud bírni, részben a nyeresége mérséklésével, részben az árak mixelésével, részben pedig – akárcsak a Magyar Nemzeti Bank devizapiacon - nyílt piaci műveletek alkalmazásával.Az MVM Zrt. szétverése a kormányzati reformkapkodás legújabb szimbóluma. A Magyar Demokrata Fórum a stratégiai nemzeti vagyon részének tekinti az Magyar Villamos Műveket, és értetlenül áll azelőtt a „húzd meg – ereszd meg” játék előtt, amelyet a kormányzat az energiapiaci liberalizáció kapcsán folytat.

Herényi Károly,
az MDF frakcióvezetője
Kiadó: Magyar Demokrata Fórum
Forrás: MTI