Feljelenti Gyurcsány Ferencet a Civil Jogász Bizottság

Feljelenti a Civil Jogász Bizottság Gyurcsány Ferencet a 2006 szeptemberi és októberi események miatt - jelentette be a szervezet elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen a feljelentés szövegét is ismertette.

Völgyesi Miklós közölte: a miniszterelnököt "gyülekezési szabadság megsértésének bűntette és sok ember életét veszélyeztető emberölés bűntette kísérlete bűnrészesként elkövetésének magalapozott gyanúja" miatt jelentik fel.

Az elnök azt mondta, hogy eljött a "civil számonkérés" napja, amit felülről kell kezdeni, ezért jelentik fel elsőként Gyurcsány Ferencet. Új hatalmi ág van kibontakozóban, a civil szervezeteké - hangsúlyozta.
Völgyesi Miklós szerint a feljelentésben szereplő cselekmények miatt Gyurcsány Ferencnek "meg kell fontolnia" a lemondását.

A feljelentésben a gyülekezési szabadság megsértését azzal indokolják, hogy Gyurcsány Ferenc tehető felelőssé azért, hogy a Fidesz október 23-i ünnepsége után a rendőrség "összekeverte" a békésen tüntetőket a radikális magatartást tanúsítókkal, s az ezt követő akciók "véres és brutális végrehajtásért" is.

A sok ember életét veszélyeztető emberölés bűntettének kísérletében szerintük Gyurcsány Ferenc azért vonható felelősségre, mert a rendőrség olyan eszközöket vetett be a tömegoszlatások során, amelyek az emberi élet kioltására is alkalmasak lehetnek. Ezek közé sorolták a gumilövedékeket és a gázgránátokat is.

A Civil Jogász Bizottság 2007 februárjában készített jelentést a 2006 szeptemberében és októberében történtekről, ezen alapszik a feljelentés is. A Morvai-jelentésként elhíresült dokumentum akkor megállapította, hogy a "brutális" fellépésekért és az "önkényes letartóztatásokért" Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a felelős.

Forrás: MTI