Rogán rendet tenne

Szigorúan büntetné az V. kerület fideszes polgármestere azokat, akik tüntetés résztvevőjeként rongálást követnek el, mások demonstrációját megzavarják - írta a szerdai Népszabadság.

A cikk szerint megelégelte Rogán Antal, hogy máig semmi nem történt a gyülekezési joggal való visszaélés megakadályozásáért, ezért az V. kerület fideszes polgármestere törvénymódosítást kezdeményez a parlamentben. A lap úgy tudja, a polgármester a Btk. olyan kiegészítésére tesz szerdán javaslatot, amellyel lehetővé válna, hogy szankcionálják, ha egy demonstráció résztvevői másokat alkotmányos jogaik gyakorlásában akadályoznak, illetve kárt okoznak.

Rogán büntetné mindazokat, akik jogszerűen betiltott rendezvény helyszínén és ideje alatt szervezőként vagy résztvevőként jelennének meg. Ugyancsak bűncselekménnyé minősíttetné, ha a résztvevők egy feloszlott vagy feloszlatott tüntetés helyszínéről nem távoznának. Azokra, akik egy törvényesen tartott demonstrációt megzavarnának, az egyesülési jog és a békés gyülekezés jogának megsértése miatt a javaslat szerint közérdekű munkát vagy pénzbüntetést szabhatnának ki.

A demonstrációk helyszínén elkövetett rongálást akár háromévnyi szabadságvesztéssel szankcionálná Rogán , de a büntetési tétel ötvenmillió forintot meghaladó kár esetén öttől tíz évig terjedhetne. Mellékbüntetésként rendezvénytől eltiltást vezetne be a politikus. Ezt azokkal szemben alkalmazhatnák, akik a gyülekezési jog gyakorlásával kapcsolatban követtek el valamilyen bűncselekményt.

Forrás: MTI