Pótkerék-teleregény Fialával

Fiala János ma reggeli műsora meglepően nyugisan telt. Nem volt anyázás, az adásból durván kikapcsolt hallgatók, politikus vendégek; szinte csak zene és jó kedélyű sztorizgatások. Szó esett a közlekedésről, a dohányzásról, a képviselők kifogásolható ruház

Fiala János a ma reggeli Kelj fel Jancsiban mintegy tizenöt percig senkit sem kapcsolt be adásba, nem volt káromkodás, kormányszidás, csak kellemes zene. Egy hallgató panaszkodott is nála ezért („Mikor kezdődik már a műsor?”), de ő azt mondta, hogy ez már az (azaz, csak az arra érdemes telefont fogja bekapcsolni, és olyat még nem kapott). Negyed óra múlva megtört a jég - azaz elsőre úgy tűnt; de valójában csak egy közlekedési információt kaptunk: nagy dugó van a Lágymányosin. Majd ezt még további négy hallgató elmondta. Hát, tényleg nagy lehetett az a dugó. Ezután a szó a budapesti közlekedés és a rendőrség hiányosságaira terelődött. E kettő hazánkban valóban hálás téma. Lehet róla órákig beszélni, vicceket gyártani, anyázni. Itt azonban most kivételesen kulturált formában zajlott a kritika megfogalmazása. Majd a hallgatók kezdtek végre beszivárogni az éterbe: egyikük a Hócipő legújabb számának címlapját kifogásolta, ugyanis szerinte az nem vicces, hogy „egy ősz hajú férfi Orbán Viktor kezét csókolgatja, aki közben mosolyog”. Hát…

Kedélybeteg páciensének tanácsokat ad kezelőorvosa: Igyekezzék vidám dolgokra gondolni. Próbáljon például munka közben énekelni - mondja. Ez lehetetlen, doktor úr - válaszolja a beteg. Miért? - kérdezi a doki, mire a páciens: Mert klarinétos vagyok. Hogy jön ide ez a vicc? Így: a műsor témája az Orbán-csók után ismét a közlekedés volt: megint dugó, most máshol. Fiala azt javasolta a telefonálónak, kövesse az ő példáját, és ne közlekedjen autóval Pest és Buda között. Mire a férfi megjegyezte: a munkája miatt nem teheti. „Mivel foglalkozik?” „Szállítok.”

Ezután - természetesen még mindig a közlekedés tárgykörén belül - egy újabb fantasztikus témára terelődött a szó: Miért nem szerelnek egyes autókba hamutartót? Sorra jelentkeztek be a hallgatók, hogy bizony, az ő kocsijukból is hiányzik. Az egyik betelefonáló elárulta, hogy az övéből a pótkereket is kihagyták. Egy másik pedig, hogy az övében nem elég, hogy nincs pótkerék, de még hely sincs neki. Már vártam, mikor telefonál valaki azzal, hogy neki még autója sincs; de ez nem történt meg. Később a dohányzásról leszoktató praktikák hangzottak el, majd egy hallgató - egy taxis-vadász-nyugdíjas rendőr - beavatta Fialát és egyben a közönséget problémás házasságának kulisszatitkaiba. Egy férfi azt kifogásolta, hogy a telefonokat ma nem maga Fiala, hanem egyik tanítványa vette fel, és így a műsor veszített interaktivitásából. Pedig az említett tanítvány igenis fontos szerepet töltött be a műsorban, például kitalálta a „pótkerék-teleregény” szót, amely valóban remekül jellemezte a mai Kelj fel Jancsit.

Mikor már úgy látszott, a műsor egészét meghatározza, hogy mindenről és egyben semmiről sem szól; Bakáts Tibor Settenkedő „megmentette” a helyzetet. Bár, ő is az autó-hamutartó-cigifüst hármassal kezdett, később a politikára terelődött a szó: Horn Gábor „Feri, menj a…” című aranyköpéséről, Gyurcsánnyal való beszélgetéséről és a szocialista vezérkar öltözködéséről (Vadai Ágnes ruhájáról, „amelyben az ember alapesetben otthon sem közlekedik”, Veres János pénzügyminiszter „velúrra emlékeztető öltönyéről”, Kiss Péter kifogásolható öltözékéről) beszélgettek Fialával. Vajon gondolta-e Gyurcsány Ferenc, mikor kisebb gondja is nagyobb volt annál, hogy „jézusmária, hogy néz ki ez a Vadai”? Mindezt összefoglalva Bakáts így nyilatkozott: „Az ország ciki.”

Meglepő módon a műsor ismét visszakanyarodott a közlekedés témaköréhez. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. képviselője beszélt a sebességmérésről: több eszközt szeretnének üzembe állítani az autópályákon, melyek nem feltétlenül büntetési céllal mérik az autók sebességét, illetve a követési távolságot, és jelzik, ha valamelyik nem stimmel. Májustól tervezik a mérést, azonban a jog jelenlegi állása szerint a rendszámleolvasó kamerákkal hasonló tevékenységet végezni nem lehet. Az ÁAK képviselője reméli, hogy addig ez a jogi szabályozás módosulni fog.

Akik későn keltek, vagy bármi másért elmulasztották a reggeli műsort, ma éjjel fél tizenkettőtől egy óráig meghallgathatják a Kelj fel Jancsi szerkesztett változatát a Pont FM 88.1-en.