Nyugdíjasként is segítik gyermekeiket

Nyugdíjas korában is segíti anyagilag felnőtt gyermekeit a csehek több mint a fele - derült ki a prágai Munkaügyi és Népjóléti Kutatóintézet most nyilvánosságra hozott tanulmányából, amely több tavalyi országos felmérés alapján készült.

Az is kiderült, hogy a nyugdíjas korban lévő csehek 44 százaléka viszont még soha életében semmiféle anyagi segítséget nem nyújtott felnőtt gyermekeinek.

A mai cseh nyugdíjasok nem tartoznak ahhoz a réteghez, amely nem tud mit kezdeni pénzével. Az átlagos havi nyugdíj, amely az idősek 95 százalékának a megélhetését biztosítja, jelenleg mintegy 9 ezer korona (93 ezer Ft.), ami még a fele sincs a 21 500 koronás havi átlagbérnek. Így természetes, hogy a nyugdíjasokat minden rendkívüli kiadás nagyon sújt.

A másik oldalon a felnőtt gyermekek döntő többsége - 72 százalék - egyáltalán nem segíti anyagilag idős szüleit. Anyagi támogatást szüleinek csupán a megkérdezettek 28 százaléka nyújt többé-kevésbé rendszeresen.

Az idős szülők leggyakrabban egy új autó, lakás, lakberendezés megvásárlásához, vállalkozás megindításához, egy nagyobb üdülés, illetve házasság vagy válás lebonyolításához adnak pénzbeli hozzájárulást felnőtt gyermekeiknek.

"Ezek a leggyakoribb helyzetek, amikor az idős szülők megtakarításaikhoz nyúlnak. Tudni kell, hogy egy-egy ilyen kisegítés gyakran az idősek anyagi helyzetét nagyon megrengetheti" - állította a témáról Prágában tartott beszélgetésen Branislava Marvanová pszichológus.

"A szülők ezt gyakran saját álmaik megvalósításaként értelmezik, amely gyermekeikben ölt testet" - fejtette ki Anna Curdová, a képviselőház népjóléti bizottságának szociáldemokrata elnöke.

Cseh pszichológusok szerint ugyanakkor jellemző, hogy a gyermekek gyakran elvárják még idős szüleiktől is, hogy segítsék őket a nehezebb helyzetekben, s azt szinte a szülők kötelességének tekintik. Sajnálatosan aránylag gyakori az olyan eset is, amikor a gyerekek megpróbálják szüleik nyugdíját vagy segélyeit a saját céljaikra felhasználni, míg az idős embereket a legszívesebben az állam gondjaira bíznák.

"Minden probléma ellenére is elmondható, hogy Csehországban, bár csökkenőben van, de még mindig nagyon erős a generációk közti szolidaritás. Az idősek 81 százaléka segít a fiataloknak a gyermeknevelésben, ami szintén egyfajta anyagi támogatásként fogható fel, hiszen nem kell fizetni az óvodáért és a fiatalok munkába járhatnak" - mondta az MTI tudósítójának a beszélgetés alkalmával Vera Kuchtová, az Élet idősebb korban című tanulmány szerzője.

A megkérdezett cseh nyugdíjasok 88 százaléka azt állította, hogy mindenkinek kötelessége minél jobban előre bebiztosítania magát idős korára. Mintegy 44 százalék azzal számol, hogy gyermekei szükség esetén várhatóan kisegítik őket, de csupán 29 százalék biztos abban, hogy gyermekei soha nem hagynák magára anyagi gondjaiban.

Forrás: MTI