Kés alatt a férfiak

Az Egyesült Államokban tavaly már több mint egymillió férfi végeztetett magán szépészeti plasztikai műtétet, ez 17 százalékkal több mint 2006-ban. A tengerentúli férfiak körében immár nem szégyen a kozmetikai sebészet, jóllehet tavaly tízszer annyi nő vál

A férfiak körében a botoxinjekciós kezelés, valamint a zsírleszívás volt a legnépszerűbb beavatkozás. Az erősebb nem ellenérzésének eloszlatását segítette, hogy egyre több szakorvos és egészségügyi központ kínál kimondottan férfiakra szabott programokat.

A nők tavaly 10,6 millió beavatkozásnak vetették alá magukat. A mindkét nem körében tavaly elvégzett 11,7 millió plasztikai műtét rekordközeli: majdnem elérte a 2004-es 11,8 milliós csúcsot. A 2007-es adat mindenesetre 457 százalékkal haladja meg az 1997-ben végrehajtott beavatkozások számát.

A kozmetikai célú műtétek páciensei tipikusan 35 és 50 év közöttiek, akiket az 51-64 közötti korosztály követ. Tavaly az öt legnépszerűbb szépészeti sebészeti beavatkozás sorrendben a zsírleszívás, a mellnagyobbítás, valamint a szemhéjfelvarrás, a hasplasztika és a mellkisebbítés volt. A nem sebészetinek minősülő beavatkozások között a leggyakoribb volt a botoxkezelés, a hialuronsavas ráncfeltöltés, továbbá a lézeres szőrtelenítés, a bőrcsiszolás és a lézeres arckezelés.

Egy botoxinjekciós kezelés az Egyesült Államokban átlagosan 380 dollárba került, míg egy mellnagyobbítás ára 4000 dollár. A zsírleszívást 3000 dollárért lehet megrendelni, az orrplasztikát 4400 dollárért. Az amerikaiak tavaly összesen 13 milliárd dollárt költöttek különböző szépészeti műtétekre.

Az évek óta legnépszerűbb botoxkezelések száma tavaly 12,8 százalékkal csökkent 2006-hoz képest; az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet szerint ugyanis a botox bénulásos betegséget idézhet elő.

Forrás: MTI