Parlamenti beszámolók a magyar tudományról

A népszavazáson hozott döntések végrehajtását célzó kormányzati és fideszes törvényjavaslat együttes általános és részletes vitájának lezárását követően a késő délutáni órákban folytatódott a magyar tudomány 2003 és 2006 között helyzetéről szóló beszámoló

Bencsik János (Fidesz) felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy miközben Magyarország az EU tudományos életének központjává szeretne válni, hazánkat az innovációs kultúra stagnálása és a tudástőke lemaradása jellemzi. Ehhez hozzátartozik - mondta -, hogy a magyar vállalkozások innovációs kapacitása is nagyon alacsony. Emlékeztetett: az elmúlt években jelentős mértékben csökkent a minisztériumi fenntartásban működő kutatóhelyek száma, aminek kedvezőtlen hatása már érezhető.

A politikus szerint Magyarország a kutatás-fejlesztésre fordított források szempontjából messze elmarad az EU átlagától, alig éri el annak felét. Úgy vélte, Magyarországon az adórendszer sem ösztönzi a nemzeti innováció fejlesztését.

Tatai-Tóth András (MSZP) a benyújtott jelentéssel kapcsolatban azt mondta: a dokumentum pozitívuma, hogy komplex egészként kezeli a tudomány egyes területeit, az oktatást a szellemi tőke termelésének alapjaként tartja számon.

Mint mondta, kéri az MTA állásfoglalását az érettségi mai rendszeréről, arról, hogy szükséges-e a felsőoktatás alapszakaszára való bejutáshoz két tárgyból az emelt szintű érettségi.

Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke az elhangzottakra válaszolva közölte: ha Magyarország a piac igényei szerint kellő mennyiségű szellemi tőkét tud előállítani, akkor az anyagi tőke is megjelenik az országban. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy bár az innováció a XXI. század legfontosabb ipara, Magyarországon ma mintegy 600 ezer alulképzett ember van. Így kérdés, hogy elegendő megfelelően képzett szakembert tud-e az ország adni - mondta.

Az Akadémia elnöke úgy vélte: Magyarországnak egyetlen esélye az, hogy a tudásiparba fektessen be. Hozzátette: ehhez megvan a megfelelő oktatási rendszer. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, ha csak a jelenlegi szinten tud Magyarország kutatás-fejlesztésre pénzt fordítani, akkor az lemaradás nem kerülhető el.

Az MTA szerepével kapcsolatban Vizi E. Szilveszter azt mondta: fontos, hogy van Magyarországon egy intézmény, amely a kor tudományos eredményein alapuló válaszokat tud adni bármely kormány számára.

Az MTA elnökének válasza után az ülést vezető Mandur László lezárta az együttes, általános vitát. Közölte: az előterjesztéshez módosító javaslat nem érkezett, így a jövő héten szavaz a Ház a beszámolók elfogadásáról szóló határozati javaslatról.


Forrás: MTI