Kitüntettek egy éttermet

A Guide Michelin étteremkalauz-sorozat csillaggal tüntetett ki egy cseh éttermet. A Michelin cég közlése szerint ez az első eset, hogy egy közép-, illetve kelet-európai étterem megkapta e sokak által óhajtott elismerést.

A prágai Négy Évszak szálló Allegro elnevezésű étterméről van szó. Az Allegro főszakácsa, az olasz Andrea Accordi azt mondta a sajtónak, hogy e kitüntetés a prágai vendéglátóhelyek javuló minőségének elismerése. A most 31 éves mesterszakács szerényen nem említette, hogy korábban egy ötcsillagos firenzei hotel éttermének konyháját vezette, és annak is szerzett egy ugyanilyen csillagot.

Accordi elsősorban olasz ételeket készít és szarvasgomba-különlegességeivel kényezteti vendégeit, nem pedig cseh és morva ételekkel, mint például gulásnak nevezett pörköltfélével és knédlivel vagy sült kacsával.

A mindenekelőtt autógumi-gyártásáról ismert, franciaországi központtal működő Michelin cég útikönyvek és térképek kiadásával is foglalkozik. Egyik útikönyvsorozata kifejezetten az éttermekre összpontosít; ez a sorozat már 1926 óta csillagok odaítélésével tünteti ki a különösen kiválónak ítélt éttermeket.
Forrás: MTI