Gyurcsány gratulált Zapateronak

Gyurcsány Ferenc táviratban gratulált José Luis Rodriguez Zapatero spanyol kormányfőnek, miután az általa vezetett Spanyol Szocialista Munkáspárt győzött a március 9-i parlamenti választásokon - közölte a kormányszóvivői iroda kedden az MTI-vel.

A magyar miniszterelnök üzenetében örömét fejezte ki, hogy a két ország kapcsolatai jelentős mértékben erősödtek az elmúlt időszakban - áll a közleményben. A kormányfő hangsúlyozta: hazánk számít Spanyolország tapasztalataira, partnerségére és stratégiai együttműködésére a 2010-2011-es spanyol-belga-magyar csoportos európai uniós elnökség kapcsán.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) a szavazatok 43,7 százalékát megszerezve győzött a vasárnapi parlamenti választásokon, a konzervatív Néppárt (PP) 40,1 százalékot kapott. A szocialisták 169 képviselőt küldhetnek a parlament alsóházába, öttel többet, mint 2004-ben, abszolút többséghez azonban nem sikerült jutniuk a 350 tagú testületben, ennek biztosítására kisebb, regionális pártokkal kell szövetségre lépniük.
Forrás: MTI