Fiala: Horn kormánybolond, Gyurcsány dehidratált

Fiala János ma reggeli műsorában a sokaknak bosszús avagy vidám perceket szerző Horn-mondatról esett szó. Vulgaritás, médiaetika, őszinteség; Horn, a „kormánybolond” és Kóka, a „riadt szemű kisfiú”. Ezután Erdős Attila egészségügyi

Feri, menj a…

A műsor Horn Gábor ominózus vasárnap esti mondatával kezdődött. A népszavazás éjszakáján az eredményekre reagálva Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kijelentette, hogy a választók az igenekkel csupán azt a bizonyos három kérdést véleményezték, nem pedig a kormány politikáját. Erre az SZDSZ kampányfőnökének száját eme csodálatos nyelvi fordulat hagyta el: „Nem azt mondták, Feri, hanem azt, hogy menj a picsába!" A történteket a párt igyekezett elsimítani: hiszen az említett mondat az eredményhirdetés felfokozott izgalmai közepette hangzott el, valamint Horn azt nem a média közönségének szánta, csupán magánemberként vetette oda a mellette álló Kóka Jánosnak. A mondat azóta is közfelháborodás, illetve -röhej tárgya, így Fialánál is szerepelt témaként. Az egyik hallgató szerint „Hornnak igaza volt, csak akkor nem kellene koalícióban lenni az MSZP-vel.” Fiala nem volt elégedett a közönség reakcióival: véleménye szerint nem arról kell beszélni, hogy Hornnak igaza volt-e vagy sem, hanem, hogy megengedhető-e ez a stílus kamera előtt, illetve helyes-e, hogy így feltupírozták az ügyet; egyfajta „médiaanalízist” várt volna. Egy másik hallgató úgy gondolta, nem a vulgaritás itt a lényeg, hanem az őszinteség, csak az a baj, hogy ezt korábban nem tapasztalhattuk. Kóka János az ügyben játszott szerepéről is szó esett. Fiala szerint a Kóka személyében csak egy „riadt szemű kisfiú” ül a pártban.

A műsorvezető kifejtette, hogy az emberek nem tudják objektíven szemlélni az esetet, pártállásuk szerint ítélnek: az rendben van, hogy nem szabadott volna ilyen kijelentést tennie Hornnak a kamerák kereszttüzében, azonban a Hír TV feliratozta a felvételt, ha esetleg valaki nem hallotta volna, mit mond a liberális politikus - ez utóbbi pedig Fiala szerint paparazzi-viselkedés. Egy hallgató azt kérdezte Fialától, kinek kellene vezetnie az országot, de ő nem tudott választ adni: „Egy liberális szellemű és az SZDSZ-el elfogult, de vele mit kezdeni nem tudó pacák vagyok.”

Szakmai-politikai vakság

Ezután Erdős Attila egészségügyi szakember, a Genoid Kft. ügyvezetője telefonált be a műsorba, akinek neve korábban Horváth Ágnes mellett miniszterként is felmerült. Erdős elmesélte, hogy a népszavazás estéjén a családja megkérte, hogy menjen el egy időre otthonról, mert annyira depressziós lett. Szerinte a megoldás egy „kormánybolond” alkalmazása lenne, aki a régi udvari bolondok mintájára elmondaná az igazat a kormány működéséről. Horn Gábor átmenetileg az volt, de hipokrita módon, ugyanis többes számban kellett volna beszélnie, nem pedig kizárólag Gyurcsány Ferenchez szólnia. Fiala kifejtette, hogy az MSZP-frakció is hasonlóképp gondolkodhat, mint Horn, azonban nyíltan nem érthetnek egyet az SZDSZ-es politikussal, hiszen saját pártjuk elnöke mellett kell kiállniuk. A műsorvezető szerint fontos lenne felszámolni a politikai bizonytalanságot, hiszen az nem állapot, hogy egy szocialista orvos nem tudja, mihez kezdjen fideszes betegével, illetve fordítva. Az egészségügyi szakember hasonlóan aggasztónak látja a helyzetet; hozzá nem értést tapasztal. Személyi változás nélkül már nem lehet jelentős intézkedéseket tenni. „Rosszul gondolták vagy rosszul cselekedték?” - tette fel a kérdést Fiala. „Egy tízes skálán hármas a rosszul gondolták, és tízes a rosszul cselekedték” - válaszolta Erdős. Rosszul gondolták, mert a prioritási listát nem jól állították fel, a megszorító intézkedést a reformmal egyenlővé tették, valamint a szakmai és a politikai vakság egyaránt jellemző volt elképzeléseikre. Az egészségügyi szakember szerint szakmai és nem financiális problémákról van itt szó: elég tartalék van az egészségügyben, csak rosszul költik el azt; ezen kellene változtatni. A vizitdíj és a napidíj kiesését pótolandó elegendő pénz van az államkasszában: mintegy hatvanmilliárd többlet lesz, a vizitdíj pedig csak elvont az összegből; a vele kapcsolatos adminisztráció húszmilliárdot emésztett fel.

Az egészségbiztosítás átalakításáról is szó esett. Erdős úgy vélekedik, hogy ez utóbbival kapcsolatban sem lesz képes elmagyarázni a kormány, hogy az miért jó a népnek; így, ha lesz népszavazás a témában, az is hasonlóképp fog végződni. Egyszóval: nem haladunk sehová.

Gyurcsány bőre

Fiala a Gyurcsány-Orbán viszonyra terelte a szót, majd azt egy metaforával ábrázolta: „Én ezt az egészet a róka fogta csuka helyzetének gondolom; csak nekem, aki nem vagyok horgász, mi közöm van ahhoz, hogy ezek ketten ott a mélyben hogy végzik?”

Visszatérve a Horn-ügyre Fiala azon tűnődött, a tegnapi Gyurcsány Ferenc - Horn Gábor beszélgetés vajon vidám vagy komor hangulatban telt-e. Egyik hallgató szerint vannak olyan jóban, hogy ne legyen feszes a diskurzus, ám Fiala úgy véli, Gyurcsány mostanában rossz bőrben van. Végül abban állapodtak meg, hogy „Gyurcsány arca egyre inkább dehidratált, venni kéne neki valami krémet”.

Aki úgy gondolja, küldjön a miniszterelnöknek egy kis bőrápolót. Aki pedig a műsor további részleteire kíváncsi, ma éjjel fél tizenkettőtől egy óráig meghallgathatja a Kelj fel Jancsi szerkesztett változatát a Pont FM 88.1-en.