Felszólalások a Parlamentben

Tóth Tiborné (MSZP) úgy vélte, a tandíj az esélykülönbségek csökkentését is szolgálta volna. Hozzátette: a felsőoktatásban az esélykiegyenlítés lehetőségét meg kell tartani, annak ellenére, hogy most kiesett egy komponens.

Schvarcz Tibor (MSZP) azt mondta az egészségügy kapcsán, hogy az alapellátás az önkormányzatok feladata. Nem lehet hirtelen előrángatni a költségvetésből ennyi pénzt, amennyi most kiesett, de a gondot a kormány mindenképpen meg fogja oldani, alkotmányos keretek között - tette hozzá.

A kormánypárti képviselő szerint a Fidesz javaslata "az emberi indulatokra alapoz", miszerint a Szerencsejáték Rt.-nél van pénz, onnan kell elvenni.

Nagy Kálmán (KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a konvergenciaprogram keretében 250 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből. Teremtsék meg az alapellátásban és a gyermekellátásban is a megfelelő finanszírozás feltételeit, és vonják vissza az egészségbiztosítási törvényt - szólította fel a képviselő a kormányt.

Pesti Imre (Fidesz) azon véleményének adott hangot, hogy az egészségbiztosítási törvény visszavonásával pótolni lehetne a szükséges forrásokat.

Ha nem lép hatályba a több-biztosítós rendszerről szóló törvény - érvelt - , akkor a biztosítók nem visznek el 50-60 milliárd forintot, és akkor lesz miből pótolni a kieső bevételeket.

Varga Mihály, a fideszes törvényjavaslat egyik előterjesztője a vitában elhangzottakra válaszolva azt mondta, hogy Magyarországon olyan rendszert akarnak a kormánypártok kialakítani, és az emberekre ráerőltetni, amely nagy mértékben elvonja a jövedelmeiket, de ezért semmilyen közösségi szolgáltatást nem nyújt cserébe.

A népszavazáson az emberek erre is nemet mondtak - fűzte hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az OECD 2007-es jelentése szerint Magyarországon fizetik a második legmagasabb adó- és járulékterhet.

Varga Mihály szerint 72 ezer forintot minden jövedelemből ma is elvon az állam, míg a munkaadók átlagosan 255 ezer forintot fizetnek. "Jól lehet látni, hogy többszörösen megfizetünk mindenért" - fogalmazott.

Hozzátette: a kormány ne vádolja azzal az embereket, hogy felelőtlenségből szavaztak igennel a referendumon. 3,3 millió ember teljesen világosan és egységesen fejtette ki véleményét a népszavazáson -hangoztatta.

Varga Mihály megismételte, hogy a Fidesznek van javaslata a kieső bevételek pótlására. Kifejtette: 2008-ban a kormányzati luxuskiadásokat, a protokollkiadásokat csoportosítanák át, míg 2009-től a játékadóból befolyó összegeket fordítanák egészségügyi és oktatási célokra.

Forrás: MTI