Biztonságos olimpia

A kínai hatóságok megteszik a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az augusztusi pekingi olimpia biztonságos legyen. Ezt a külügyminisztérium jelentette be arra reagálva, hogy a hétvégén napvilágot látott: egy korábban felszámolt kínai szeparatist

"Szeretném hangsúlyozni, hogy Kína viszonylagosan biztonságos ország, ezzel együtt nem leszünk óvatlanok" - közölte Csin Kang (Qin Gang), a külügyi tárca szóvivője. - Nem spórolunk majd az erőfeszítéseinkkel, folytatjuk a megkezdett munkát a játékok biztonságának szavatolása érdekében."

A tervezett merényletről Vang Le-csüan (Wang Lequan), a Kínai Kommunista Párt hszincsiangi (Xinjiang) szervezetének vezetője számolt be. A helyi hatóságok január végén számolták fel a már akkor is akcióra készülő csoportosulást az országnak többségében muszlimok lakta észak-nyugati régiójában.

Ugyancsak nyugtalanságot keltett, hogy pénteken egy repülőgépen akartak terrorista akciót végrehajtani. A kínai hírügynökség jelentése szerint Hszincsiang tartományban történt a kísérlet, melynek nyomán a China Southern Airlines légitársaság Urumcsiból (Urumqi) Pekingbe tartó gépe kényszerleszállást hajtott végre Lancsouban (Lanzhou), Kanszu (Gansu) tartomány fővárosában. Az akciót a legénység akadályozta meg.
Forrás: MTI