Anschluss 70 - új időszaki kiállítás

Korabeli politikusokat, felvonulásokat, háborús pillanatokat ábrázoló fényképek, újságrészletek, térképek és egyebek mellett Hitler nyilvános beszédét hirdető plakátok mutatják be az Európában 1938-ban kezdődött háborús borzalmakat az Anschluss 70. évford

"Egy nagyhatalom legázolt egy kis országot, méghozzá az összes többi európai hatalom csendes asszisztálása mellett. Erőszakos megszállás ment végbe, amelynek történetét, következményeit és borzalmait itt láthatják a kiállítás tablóin" - mondta az Ausztria 1938-as német megszállásának részleteit bemutató tárlatról Ormos Mária.

Botos János lektor kiemelte: a június 29-ig megtekinthető kiállítás az 1938 és 1945 között történt második világháborús események évfordulóihoz kapcsolódó tárlatok első állomása.

A 16 tablón csaknem másfélszáz dokumentum mutatja be az Anschlusshoz vezető eseményeket, a kor főbb történelmi személyiségeit, majd a nácik hatalomra törését, az ellenállók, illetve ellenállni próbálók tragikus történetét, végül pedig a világháború és a koncentrációs táborok borzalmait.

Csató Mihály és Szécsényi András történészek, a kiállítás rendezői az MTI-nek elmondták: 1848-tól napjainkig próbálták végigvezetni a történelmen a látogatót úgy, hogy a ,20-as és a ,30-as évek történései, az Anschluss részletei rajzolódjanak ki a leginkább.

Hozzátették, hogy a magyar vonatkozások is helyet kaptak az Országgyűlési Könyvtár és a Politikatörténeti Intézet Könyvtárának dokumentumait tartalmazó tablókon.

A tárlathoz érintőképernyős és internetes adatbázis is tartozik, amelyeken további képek, valamint az Anschlussról és a müncheni kristályéjszakáról szóló rövidfilmek láthatók.

A történészek elmondták, hogy a második világháború hét évének évfordulós eseményeit bemutató kiállítás-sorozat keretében a következő téma a varsói gettó lesz.
Forrás: MTI