Állást foglalt az Alkotmánybíróság

Sérti az alkotmányos szervek demokratikus együttműködését, ha az Alkotmánybíróság felkészültségét, pártoktól való függetlenségét más, közhatalmat gyakorló szervek kétségbe vonják - tartalmazza az Alkotmánybíróság (Ab) kedden közzétett, az MTI-hez eljuttat

Az Ab "az elmúlt napokban az Alkotmánybírósággal kapcsolatban elhangzott egyes kijelentésekről" szóló állásfoglalásában közli: "sérti az alkotmányos szervek demokratikus együttműködését, hogyha az Alkotmánybíróság szakmai felkészültségét és a politikai pártoktól való függetlenségét bármely döntése kapcsán más, közhatalmat gyakorló szervek kétségbe vonják".

Különösen súlyosnak tartja az Ab, ha alkotmányos szervek vezetői és tagjai a testület alkotmányos jogállam melletti elkötelezettségét és pártatlanságát a politikai nyilvánosság előtt vitatják. Mindenkinek jogában áll véleményt nyilvánítani a döntéseikről - fogalmaz állásfoglalásában a testület -, azt azonban elfogadhatatlannak tartja, hogy a hozzáértésüket és függetlenségüket kétségbe vonják a politikai szervezetek vezetői pusztán azért, mert az Ab valamely döntése "nem felel meg politikai elvárásaiknak".

Népszavazási kérdésekkel kapcsolatban az Alkotmánybíróság "kizárólag azt vizsgálja, hogy az adott kérdésben alkotmányosan - az alkotmány és a hatályos jogszabályok alapján - megengedhető-e a népszavazás. Döntése semmiképpen sem értékelhető magának a kérdésnek a támogatásaként vagy elutasításaként" - fejeződik be az Ab testületének állásfoglalása.

Hétfőn az Országgyűlésben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt mondta: nagyon sokat árt Magyarországnak, ha lényegében költségvetési kérdésekről lehet szavazni. A kormányfő hangsúlyozta: tudomásul veszi az Ab népszavazási kérdéseket érintő korábbi döntését, de hibának tartja, nem ért vele egyet. Felelős polgári demokráciában olyan kérdést feltenni a választóknak, hogy szeretnének-e valamilyen közszolgáltatásért kevesebbet fizetni, adót, járulékot csökkenteni, nem szabad - mondta, hozzátéve, hogy a kérdéseket az Ab nem tartotta a költségvetéssel összefüggőnek, most mégis mindenki arról beszél, hogy honnan lesz pénz, honnan pótolják a kieső összegeket.

Az Alkotmánybíróság referendumot engedélyező döntése lejáratta a népszavazás intézményét - mondta hétfőn Kóka János. Az SZDSZ elnöke szerint a költségvetést érintő kérdésekről volt szó a vasárnapi népszavazáson, de miután az Alkotmánybíróság megengedte a referendum kiírását, a kieső bevételek nem pótolhatóak költségvetési forrásokból.


Forrás: MTI