Rendhagyó történelemóra

Speciális oktatási csomagot dolgozott ki a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum a második világháború utáni magyarországi történelemről, illetve a közelmúlt máig vitatott történéseiről - tájékoztatta az MTI-t a helyi Tornyai János Múzeum és Közművelődési Kö

Medgyesi Konstantin elmondta, hogy külön órák szólnak a kommunista hatalom erőszakos lépéseiről, de bemutatják azt is, hogy miként szórakoztak az emberek ezekben a nehéz időkben, vagy éppen milyen reklámok jellemezték a korszakot.

Az Emlékpont az országban egyedülálló módon, a legmodernebb múzeumi eszközökkel, különleges látványvilággal tárja a látogatók elé Magyarország 1945 és 1990 közötti történelmét. A kiállítás, melyet szervezett diákcsoportok és kísérő pedagógusaik ingyenesen tekinthetnek meg előzetes bejelentkezés alapján, egyedülálló segítséget nyújt az iskolák részére a XX. század történelmének oktatásához.

A sajtószóvivő hozzátette: az Emlékpont Múzeum munkatársai speciálisan összeállított oktatási csomaggal bővítik a pedagógiai lehetőségek körét, amelyek elsősorban az általános iskolák 8. és a középiskolák végzős diákjainak tantervébe illeszkednek. Az oktatási csomag egy 45 perces tárlatvezetésből és 45 perces rendhagyó történelemórából áll.

Az órákon az Emlékpont adatbázisából származó „oral history” (elbeszélt történelem) anyagok és archív filmrészletek felhasználásával készült kisfilmek segítségével a diákok személyes történeteken, sorsokon keresztül szembesülhetnek a múlttal, s élhetik át a bemutatott korszakot. Az előadásokon részt vevő tanulók szócikkekkel kiegészített óravázlatot és feladatlapot kapnak, amelyeket az iskolai történelemórán tölthetnek ki.

Rendkívüli órán mutatják be a történészek, hogy milyen volt az élet a Kádár-rendszerben. A tanulók interaktív módon ismerhetik meg az 1956-os forradalom helyi és országos eseményeit és az azt követő megtorlásokat, a puhuló diktatúra világát, az új gazdasági mechanizmust, a gmk-k kialakulását, a korabeli szórakozási lehetőségeket, a zenei világot és a korszak reklámjait. További speciális órákon a diákok képet kaphatnak a Gulág-szigetvilágról, a táborok típusairól és az egyházaknak a diktatúrában betöltött szerepéről.

Forrás: MTI