Megtalálták a nemzeti hős csontjait?

Ausztrál kutatók feltehetőleg rábukkantak az ország egyik nemzeti hősének tekintett legendás rabló, Ned Kelly maradványaira. Az ír származású Kellyre afféle Robin Hoodként tekint az utókor: a XIX. századi bandita ugyanis rendre szembeszállt a brit gyarmat

Ausztrália déli, Viktória államában bankrabló bandájával fosztogatott, és többször tűzharcba keveredett a törvény őreivel, akiknek végül 1880 júniusában Glenrowanban (Melbourne-től 20 kilométerre északnyugatra) sikerült elfogniuk a sebesült vezért. A sztorit később számos könyv, film sőt festmény is feldolgozta.

A lázadó útonállót felakasztották, és az Old Melbourne börtön jeltelen sírjában hantolták el, ám az ott eltemetett fegyencek sírjait 1920-ban áttelepítették. A tudósok úgy gondolják, hogy most az egykori Pentridge börtön temetőjében ezekre az újratemetett maradványokra bukkantak rá.

Jeremy Smith, a csoport vezető régésze szerint nem lesz egyszerű dolog Ned Kelly csontjait azonosítani, mert a 32 fegyenc maradványaival nem bántak valami kesztyűs kézzel. "Az is lehetséges, hogy a koponyáját és más testrészeit azonnal az 1880-as kivégzés után ellopták" - fogalmazott Smith a leletről kiadott közleményében.

Forrás: MTI