Vérnyomáscsökkentés oltással

Ígéretes eredményekről számoltak be svájci kutatók vérnyomáscsökkentő oltás alkalmazását illetően. Ha az első adatokat a további vizsgálatok is megerősítik, a magas vérnyomású betegeknek legalább egy része évente néhány injekcióval megoldhatja az egyébkén

A svájci Cytos laboratóriumban már évek óta a legfontosabb téma olyan oltóanyagok előállítása, melyek jelentősen növelhetik az oltás útján megelőzhető, kezelhető betegséget körét. Tavaly Milánóban, az Európai Magasvérnyomás Kongresszuson már beszámoltak azokról az eredményekről, melyeket a CYT006-AngQb oltóanyag használatával nyertek. Ez a vakcina hatásosan csökkentette a vérnyomást.

A végleges adatokat most az angol orvosi folyóirat, a The Lancet közölte. A tizenkét kutató cikke részletesen ismerteti azokat a vizsgálatokat, melyeket Lausanne és Berlin kiválasztott kórházaiban végeztek.

A vérnyomás emelkedésének egyik alapvető oka a szervezet által termelt, illetve bonyolult enzím-hatások eredményeként létrejövő, érszűkítő anyag, az angiotenzin II. A munkacsoport immunológus tagjainak sikerült előállítani az angiotenzin II. szintetikus változatát, ami az immunrendszer számára olyan inger, mint amikor valamilyen kórokozó vírus jut be a szervezetbe.
Az immunválasz eredményeként olyan ellenanyagok termelődnek, melyek semlegesítik a valódi angiotenzin II. molekulákat is, azok nem kötődhetnek az erekben lévő végkészülékekhez, ezáltal megszűnik, vagy jelentősen csökken a vérnyomás emelkedését előidéző érszűkület.

A vizsgálatban résztvevő 72 önként jelentkező személy vérnyomása csak enyhén, mérsékelten volt emelkedett. Véletlenszerű kiválasztás útján a páciensek fele aktív oltóanyag injekciót kapott három alkalommal, a többieket pedig csak hatóanyag nélküli oldattal szúrták. Az oltások között egy-egy hónap különbség volt.

A vérnyomás már két héttel az első oltás után mérhetően csökkent. Ez megfelelt annak, hogy a mérések tanúsága szerint a vizsgálati személyek néhány héttel a szúrást követően angiotenzin II. ellenanyagot termeltek.

A legfontosabb eredmény az, hogy a vérnyomáscsökkenés elsősorban a hajnali-kora reggeli órákban volt a legkifejezettebb. Ennek az a jelentősége, hogy már régóta ismert: mind a szívinfarktus esetek, mind az agyi katasztrófák ebben a napszakban a leggyakoribbak, tehát az oltás-kiváltotta vérnyomásesés ezek ellen védhet a legjobban.

A Cytos laboratórium szakértői szerint az ellenanyagok legalább négy hónapig olyan szinten kimutathatók, hogy az eddigiek alapján az évente három alkalommal végzett immunizáció egész esztendőben helyettesítheti az egyébként naponta beszedendő vérnyomáscsökkentő tablettákat.
Ez a szakorvosokat azért lelkesíti, mert a világ különböző országaiban végzett több vizsgálat is igazolta, hogy a gyógyszeresen kezelt betegek magas vérnyomása gyakran azért nem csökken megfelelő szintre, mert nem szedik rendszeresen, pontosan a tablettáikat. Ezt a gondot az időnként megismételt oltás megoldhatja.

A magas vérnyomás azonban lényegesen bonyolultabb betegség, semhogy azt egy-egy oltással megbízhatóan rendben lehetne tartani. A kérdéssel foglalkozó szívgyógyászok elképzelhetőnek tartják, hogy enyhe, éppen kezdődő magas vérnyomásban az oltás egy ideig hatásos lehet, de amikor a kórfolyamat már csak többféle gyógyszer kombinációjával kezelhető hatásosan, az új módszer aligha jön szóba.

A svájci laboratórium figyelemre méltó eredményeivel kapcsolatban az ugyancsak svájci származású, de az Egyesült Államokban dolgozó Franz Messerli professzor úgy vélekedett, hogy azért, mert valami újszerű, nem bizonyos, hogy egyszersmind a gyakorlatban is jól használható. Ha valamelyik vérnyomáscsökkentő gyógyszerrel baj van, adását azonnal felfüggesztjük. A beadott oltást azonban nem lehet abbahagyni.

Forrás: MTI