Népszavazás 2008 - médiatükör

A népszavazás lázban tartja az egész országot, és természetesen minden elemzőt, politikust, no meg a teljes médiát. Mi most megspóroljuk önnek a televíziós csatornák nézése okozta fáradságot és beszámolunk a lényeges látnivalókról. Csak most, csak itt, Hí

Az MTV, a Duna, az ATV kiszállt, filmek, természetfilmek sorjáznak, a Dunán valami rágcsálót mutatnak. Az RTL Klubon a Heti Hetes tagjai ünneplik magukat az egyforintos akció okán, minden visszatér a normális kerékvágásba a honi médiában. A Klubrádió latin zenei műsort sugároz, 40 perc múlva pedig kezd a Hustler. Látszólag győzött az istenadta. A Hírextra is aludni tér, hogy holnap újult erővel csapolhassuk le a várható politikusi nyilatkozatáradatból a Lényeget, a Tényeket. Jó éjt!

Kéri László összegez az ATV-ben. Nem örül a referendum eredményének, de cinikusan odailleszti a beszélgetés végére, hogy jó fejleménynek tartja, hogy a magyar nép győzött, igaz, nem látja az ellenséget.

Minden valamire való médiumon Gyurcsány beszél. Három millió embernek nem sikerült megmagyarázni a reformok fontosságát. De a miniszterelnök kesernyés örömmel állapítja meg, hogy négy millió honfitársunk pedig nem akarta a reformok elétörlését. (Pontosítva: nem ment el.) Nyilván akadnak, akik a kormánnyal szemben elégedetlenek, és ezt fejezték ki ma. Ám sokan az adott járulélokokra mondtak nemet. Közös megállapodások jellemzik majd az ezt követő korményzati politikát, fejtette ki a kormányfő.

Újságírói kérdésre, amely azt firtatta, hogy lesznek-e politikai következményei (személycserék) az elsöprő igen-győzelemnek, kitérő választ adott Gyurcsány. A demokráciában minden az adófizetők pénzéből van, ezt tudomásul kell venni. A kormány pedig folytatja politikáját, (Ez jelentheti azt, hogy nem lesz személycsere.)

Kertai Aurél háziorvos beszél az ATV-ben azt latolgatja, hogyan hat a háziorvosi zsebekre a havi majd' 180 ezer forintos pluszjövedelem kiesése, amelyet tavaly óta a vizitdíj teremtett elő számukra. A doktor úr arra számít, hogy a fideszes vezetésű önkormányzatok, pótolják alapellátási kötelezettségükből fakadóan az elvesztett összeget az orvosaiknak. Várjuk a Fidesz reagálását.

Süveges Gergely ismét százalékokkal bűvészkedik az MTV-n, meglehetősen érdektelen. Korábban Kövér nyilatkozott a Krizsónek, megemlítve, hogy a Fidesznél a szakpolitika elválaszthatatlan a kormány szapulásától; érdekes álláspont. Ezt követően Sólyom László jövő szombaton méltóságtelejes szabadság-ünneplést kíván, majd azt követően kellemes húsvéti ünnepeket. Vártam volna, hogy megemlékezzen Szent Istvánról netán '56-ról vagy egyenesen karácsonyról, de a húsvétnál megállt. OV valóbban mérsékeltebb volt most, mint szokott, összefogna az most boldog-boldogtalannal, csak ő lehessen a kormányfő. Más is ezt tenné.

Az MTV is adja a kormányfő nyilatkozatát. Eszerint a nemmel szavazók is nyertek, hiszen nekik és unokáiknak sem kell a járulékokat fizetniük. Na de ki veszített akkor? Hát a kormány. A többség akarata világos: úgy kell újítani, hogy ne káosz legyen, és többen járhassan a felsőoktatásba. Alkotnunk kell. Itt most nem a köszönet ideje, hanem a gratuláció ideje van. Szép volt Magyarország! - fejezte be Orbán.

Az Inforádió a Vértanúk teréről tudósít, majd Orbán Viktor beszédéről ad hírt. A volt miniszterelnököt a riporter emelkedett hangulatban konferálja a hallgatóknak: az ünnepi stílust az ex-kormányfő csak fokozza. Köszönetnyilvánítás a szakszervezeteknek, és példátlan összefogás a kulcsszavak. Orbán nem fogadja el, hogy a vérünkben van a széthúzás, ezt már az edzőjétől sem vette be. Nem lehet lenyomni mindent a magyarok torkán. Soha még Magyarországon egy irányba ilyen erős akarat nem mutatkozott. A tandíj ügyében például az idősebbek a fiatalok mellé álltak. Új irányt akar Magyarország.

A Lánchíd Rádió példátlan rendőri készültségről beszél:a Parlament előtt, és az MTV székházánál is rendőrsorfalak állnak. A rádió három vízágyúról is tud. A háborús készültséget némiképp oldja a Miskolczy Norbert HÖOK-vezér bejelentkezése, aki feszült izgalommal várja a végeredményt és bízik a tandíj eltörlésében. Hiába no, ezért harcolnak már pár éve. Amit nem sikerült 2006-ban kiverekedni, most vértelenül, egy népszavazás álltal összejön. Kérdés, hogyan tovább? A Lánchíd Rádiónál reklámmal folytatódik, majd megtudjuk, hogy mossák az Alagútat hajnali 4-ig.



A Klubrádióban Orosz József vendége (a nevét nem tudom, mikor bekapcsoltam, már ő beszélt) úgy véli: a Fidesz számára most a legokosabb politikai taktika az volna, ha nem ütnék tovább a vasat, mert az kontraproduktív lenne számukra, inkább konszolidáltabb politikát célszerű folytatniuk. Ahogy Orbánt ismerjük, erre kevés az esély.

Vettetünk egy rövid oldalpillantást a Duna TV-re is. Itt is grafikonok, táblázatok, 74 százalékos a feldolgozottság. Röviden kapcsolnak a Kossuth térre, a fiatalember a rendőri készenlét elképesztő méreteiről értekezik, viszont szerencsétlen módon az operatőr egyetlen egyenruhást sem mutat. Éppen egy rektor meg a HÖOK-elnök  cserélnek eszmét a stúdióban, utóbbi feltétlen sikernek tartja a tandíj eltörlését. Hurrá, több pénzt lehet majd elkocsmázni! Miközben a rektor úr közli, hogy tandíj nélkül sokkal szarabbul működnek majd az egyetemek. Bravó!

Horváth Ágnes kissé megviseltnek tűnik, amikor a HírTv kamerája előtt kell nyilatkoznia a várható következményekről. 22 milliárd pluszbevételtől esik el az egészségügy, ahogy a miniszterasszony többször hangsúlyozza. Ám figyelmeztet arra is, hogy a járulékok eltörlése nem akasztja meg a reformfolyamatokat. A riporter közbevetésére pedig, hogy miért nem csak 2009-től vonják vissza a díjakat, kifejti: nem akarja, hogy a háziorvosok tovább konfrontálódjanak a vizitdíj miatt. Látszik a tárcavezetőn a feszültség, ami szólhat egyrészt a HírTv-nek, másrészt a törekvéseivel szembenő közakaratnak is.

Az Echo Tv stúdiójában mérsékelt filozófálgatás folyik a kormány jövőbeni mozgásteréről, a közvélekedés az, hogy a díjk eltörlése kényszerpálya, de Gyurcsány mozgástere is beszűkül. A hangulat oldott, sőt, már-már vidámnak tűnik. Ezt csak a folyamatos feldolgozottsági információk teszik újra hivatalossá.

ATV
újra. Szijjártó Péter nyilatkozik a Fidesz-központban (Polgárok Háza), ha jól értettem, egy Mellék Éva nevű riporter mikrofonjába. A szóvivő rámutat, hogy alkotmányos kötelezettségei is vannak a kormánynak, vagyis Gyurcsánynak nincs mérlegelési lehetősége, hogy pótolja-e a most kieső bevételeket az egészségügyben és a felsőoktatásban. Navracsics hamarosan megmondja azt is - ígéri Szijjártó -, miből pótolja a kormány a kieső pénzt. A stúdióban Gusztos magyarázza az SZDSZ-es bizonyítványt, kárhoztatja a Fideszt, mire Kéri keresetlen egyszerűséggel kimondja: ez bizony a kormány hatalmas buktája. Egyetértünk. Kálmán Olga remek, mindkét oldalt basztatja. Hajrá Olga!

A HírTv nagy lelkesedéssel vetette be magát a választási értékelőversenybe. A két meghívott azt elemezte elsősorban, hogy milyen rövid távú belpolitikai kihatásai vannak a referendumnak. Az elhangozottak alapján az MSZP nem kíván változtatni a politizálásán, de igyekszik minél gyorsabban maga mögött tudni a napidíj-vizitdíj fémjelezte korszakot, erre utal a már bekészített törvényjavaslat, ami egy csapásra törölné el ezeket a járulékokat.


Később a HírTV élő közvetítést adott a Kossuth téri eseményekről, Krakkó Ákos a felhúzott kordon elől tudósította a studiót. Érezhető a botrányvárás, amit csak fokozott Gonda László, a Kossuth téri radikálisok vezetőjének bejelentése: elégedetlenségi tiltakozásukra több ezer embert várnak ma este.

Az MTV hozza szokásost. Baló moderál, Süveges Gergely statisztikázik, a meghívott vendégek: Török Gábor politikai elemző, Závecz Tibor kutatási igazgató (Szonda Ipsos), Hann Endre ügyvezető igazgató (Median) leginkább abban értenek egyet, hogy meglepően sokan mentek el voksolni. Igaz, a feldolgozottság még 10 százalék alatti.

A HírTV körüljárta még a radikalizálódás kérdését is, azaz mit tud kezdeni a Fidesz a felgyülemlett energiákkal, hiszen a kormányváltó lendületnek alkotmányos gátjai vannak. S az utolsó (jogilag utolsó) lehetőség a referendum. Ez kifújt, jelenleg a kampányoláson és az okos ellenzéki politizáláson kívül nincs más eszközük. Az MSZP-nek pedig komoly kihívást jelent a várhatóan több mint 3 millió(!) egy irányba mutató, a koalíciós politizálás sarkköveit elutasító vélemény.

MTV: Hanghibák a Parlamentből, Gyurcsány percekig tátog. Majd kijelenti, hogy ha eredményes lesz a referendum, már holnap benyújtják a díjak eltörlésére vonatkozó törvényjavaslatot. A túloldalról Tarlós ezt kevesli, és egy órán belülre prognosztozizálja Orbán pártelnök fontos bejelentését. Krizsó Szilvia elhiszi neki.

Az TV2-n akárha családi vetélkedőt látnánk. A Bárdos András, Máté Krisztina házaspár a királyi tévésnél bonyolultabb táblázatokkal rukkol elő, viszont van emberük a Parlament előtt is, ahol egyelőre béke van. A Tények ezúttal sem hagyja ki a vetélkedőt (miért is?). Kérdés: Melyik országgal határos Sátoraljaújhely. Egy Piroska nevű betelefonáló tudja a választ, amit nem hallottam.

Kéri László politológus ezúttal nem a Heti Hetesben, hanem a magyar ATV-n szórakoztatja a nagyérdeműt. Meglepődött a szavazási arányokon, mint jövendöli: "lesz itt min gondolkozni".