Hazudós miniszterelnök

Mirek Topolánek polgári demokrata cseh miniszterelnöknek a jelek szerint igencsak kellemetlen, hogy mindkét szülője a múltban tagja volt a kommunista pártnak, s a szocialista rendszerben ő maga is katonai középiskolát végzett. A magát erősen antikommunist

A miniszterelnöknek vagy rossz az emlékezete, vagy tudatosan megmásítja saját múltját - jegyezte meg a Prazsky Deník című lap annak kapcsán, hogy a héten Topolánek azt nyilatkozta a Frekvence 1 országos kereskedelmi rádiónak: a katonai középiskolába kimondottan az apja kérésére ment, de nem fejezte be, mert onnan politikai okokból kizárták. Topolánek egy hallgató kérdésére válaszolt, aki azt firtatta, hogyan tudta kitüntetni a Masín-csoportot, amely az ötvenes évek elején gyilkosságokkal harcolt a kommunista rendszer ellen, amikor ő maga is egy elit katonai iskolát végzett, s hűséget esküdött a kommunista rendszernek.

Az újság emlékeztetett: Topolánek tavaly júniusban egy, a múltját firtató parlamenti interpellációra válaszolva először ugyanazt állította, mint most a rádióban. Később, amikor Václav Klucka szociáldemokrata képviselő dokumentumokkal bizonyította, hogy a mai kormányfő a vitatott iskolában kitüntetéssel - három egyessel és egy kettessel (Magyarországon ez három ötösnek és egy négyesnek felel meg) - leérettségizett Topolánek módosította nyilatkozatát.

"Én a katonai gimnázium abba az utolsó évfolyamába tartoztam, amelynek tagjai még letehették az érettségit" - jelentette ki a parlamentben a kormányfő. Hogy mire célzott ezzel, azt nem magyarázta meg. Majd hozzátette: Később politikai okokból a csehszlovák hadseregből is kizárták. A prágai média utánanézve ennek az állításnak arra a következtetésre jutott, hogy a polgári demokrata politikus ismét füllentett egyet.

Tény azonban, hogy Mirek Topolánek édesapját az 1968-as csehszlovákiai reformmozgalom eltiprása után kizárták a pártból, mert nem volt hajlandó egyetérteni az új politikai kurzussal, s elítélni a megszállást. Topolánek ennek ellenére 1971-ben az észak-morvaországi Opavában a helyi katonai középiskola diákja lett, ahol 1975-ben kitüntetéssel le is érettségizett.

Forrás: MTI