31 évesen tanul repülni

Csaknem harminc éven át ketrecbe zárva kellett élnie egy illegálisan befogott szirti sasnak Skóciában, ám új gondozói repülni tanítják, nemcsak izomzatát, de önbizalmát is erősítve.

A 31 éves nőstény szirti sast 1979-ben mentették meg az illegális fogságból, azóta pedig különböző ketrecekben kellett élnie a kétméteres szárnyfesztávolságú ragadozónak.

Az Észak-Skóciában lévő madarászati magántelepen a gondozók erősítik a madár izomzatát, de azt mondják, hogy szív- és érrendszere egyelőre nincs még túl jó állapotban.

A gondozók azt remélik, hogy igazán akkor tudják repülésre ösztönözni, ha beköszönt a vadászati szezon októberben, mert úgy látják, hogy a vadászösztöne még mindig nagyon erős. Addig döglött nyulakat és egyéb állatokat húznak el előtte, hogy repülésre bírják, és már repült is egy keveset a szabad ég alatt. Nyáron főként az önbizalmát szeretnék erősíteni.

A szakemberek azt mondják, olyan ez, mintha egy atlétát a fénykorában karosszékbe kényszerítenének, és harminc éven át kellene ülnie, de közben ugyanannyit enne, mint korábban, aztán újra futásra próbálnák bírni.

Forrás: MTI