Személyi kultusz - Festmény Medvegyevről

Farid Bogdanov moszkvai festő vasárnap reggel elment leadni szavazatát az elnökválasztáson, majd hazatérve munkához látott, és hétfőn estére befejezte Dmitrij Medvegyev újonnan megválasztott orosz elnök portréját, a meg nem hirdetett versenyben messze mag

Bogdanov szerdán már be is mutatta alkotását egy moszkvai galériában.

Egészen pontosan alkotásait, ugyanis két portrét festett, amelyek első pillantásra teljesen egyformák, de alaposabb vizsgálat után láthatóvá válnak a különbségek.

A háttérben mindkét életnagyságú képen az orosz zászló, illetve a Kreml Szpasszkij bástyájának tornya látható, az új államfő mindkét képen sötétkék öltönyt és piros nyakkendőt visel. Az egyiken azonban igen gyakorlatiasan és határozottan néz a világba, míg a másikon jóval lágyabb, romantikusabb a tekintete és az arckifejezése.

Farid Bogdanov néhány éve azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy Ilja Repin A Legfelső Tanács ülése című képe nyomán egy kollégájával megfestette A Szövetségi Gyűlés ülése című alkotást, amelyen felvonultatta szinte az egész moszkvai elitet, beleértve Medvegyevet is.

Most elmondta: az első két portré amolyan lélektani kísérlet volt. Terve azonban az, hogy az elnököt félévenként megfesti, vagyis a következő elnökválasztásig nyolc portrén próbálja megragadni, a magas hivatalban változik-e, s hogyan.

A két képből álló kiállítás egyik látogatója halkan megjegyezte: "Remek, így ahogy van, ki lehet tenni bármely hivatalnok irodájában".

Könnyen lehet, hogy így is lesz, hiszen nyolc évvel ezelőtt sok irodában került a falra Nyikasz Szafronovnak az akkori új elnökről készült portréja...
Forrás: MTI