Reumagyógyszert a szívnek!

A rheumatoid arthritis (sokizületi gyulladás) kezelésére heti gyakorisággal alkalmazott gyógyszerről állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, hogy egyúttal csökkenti a szívinfarktus és a szélütés kockázatát is.

Az eredmények, melyeket az Arthritis and Therapy szakfolyóirat legutóbbi száma közöl, a methotrexate hatóanyag előnyeit igazolják és megerősítik annak fontosságát, hogy a szert minél előbb írják fel a rászoruló betegeknek - mondták a vizsgálatot lefolytató finn kutatók csütörtökön.

"Ez azt mutatja, hogy pácienseink életébe valóban jelentős javulást hozhatunk" - mondta Tuulikki Sokka, a finnországi Jyvaskyla Központi Kórház kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Világszerte mintegy 20 millió ember szenved rheumatoid arthritisben, egy autoimmun kórban, melyben a szervezet nem tudja megkülönböztetni a betolakodó idegen anyagokat a saját, egészséges szöveteitől, és utóbbiakat megtámadja.

Néhány szert közvetlenül a fellépő izületi gyulladás enyhítésére használnak, míg másokat az erőteljes immunválasz csökkentésére. Utóbbiaktól azonban a páciensek esendőbbek lesznek a fertőzésekkel és a rákkal szemben.

A methotrexate eredetileg rákgyógyszer volt, és a szervezet folsav felhasználását változtatja meg. A folsav a sejtek növekedéshez szükséges vitamin. A gyógyszer a kezelés megkezdése után már 3-6 héten belül hatásos lehet.

A mostani eredmények egy nagyobb, hosszú távú tanulmány részeként születtek. A tanulmányban 15 országból 4300 embernél vizsgálják a rheumatoid arthritis okait és hatását, valamint a gyógyszerezés lehetséges előnyeit.

A kutatásban spanyol, argentin és amerikai szakemberek is részt vesznek. Figyelembe véve a szokásos kockázati tényezőket is, mint a mozgás, dohányzás, cukorbetegség, azt találták, hogy a methotrexate egyéves alkalmazása 18 százalékkal csökkentette a szívinfarktus és 11 százalékkal a szélütés kockázatát.

Az újabb szereknek, amelyek egy gyulladásban szerepet játszó fehérjét, a tumornekrózis-faktort blokkolják, szintén kimutatták infarktust és szélütést csökkentő előnyös hatásait. Erről azonban még további kutatások szükségesek - mondta Sokka.
Forrás: MTI