Tutankhamon a médiamúmia

Tutankhamon sírjának felfedezése volt az első olyan régészet esemény, amely a nemzetközi médiafigyelem központjába került - nyilatkozta Bács Tamás egyetemi docens, az ELTE egyiptológia tanszékének vezetője az MTI-nek annak kapcsán, hogy Bécsben március 9-

1922-ben, amikor Howard Carter csapata elkezdte kihordani a leleteket a sírból, nap mint nap újságírók tucatjai tolonganak, éberen figyelve a régészek minden rezdülését. "Ez az első eset, amikor a világ figyelme egy régészeti leletre irányul. Ennek az lett a következménye, hogy a sír szimbólummá vált, a gazdag, kincsekkel teli szenzációs felfedezés szinonimája. Azóta mindent ehhez mérünk, s noha került elő már aranyban akár gazdagabb, nagyobb leletet is, a mérce Tutanhamon" - mondta az egyiptológus.

A nagyrészt érintetlen sírban a leletek nagy része épségben fennmaradt. "Az éghajlatnak köszönhetően olyan tárgyak kerültek elénk, amelyek más klimatikus viszonyok között elpusztultak volna, s amelyeket a Tutanhamon-sír megtalálásáig csupán falképekről lehetett ismerni. Akár a bútorokat, a különböző eszközöket, vagy a ruhaneműt vesszük figyelembe, valóban egy nagyon komoly, szenzációs leletről van szó" - mondta.

Azonban amikor az egyiptológusok először beléptek a sírkamrába, a sok kincs és az arany ragyogása ellenére éreztek némi csalódást is, bár erről nem szokás beszélni. "Ez abból adódott, hogy semmilyen olyan történelmi feljegyzést nem találtak, amely közelebb vihette volna az egyiptológusokat Tutanhamonhoz, a valódi fáraóhoz, életének főbb eseményeihez. Hírneve ellenére a mai napig egy alig ismert uralkodóról van szó, aki fiatalon hunyt el" - magyarázta Bács Tamás, megjegyezve, hogy tavaly ősszel állították ki először a sírban Tutanhamon múmiáját.

"Nagyon sok szó esett arról, hogy a fiatal fáraó merényletnek, vagy palotaforradalomnak esett áldozatul. A legutóbbi és a legkorszerűbb módszerekkel a múmián elvégzett vizsgálatok alapján azonban úgy tűnik, hogy valószínűleg vadászbalesetben elszenvedett lábtörés miatt hunyt el: sebe elfertőződhetett. Így a korábbi spekulációk, amelyek szerint gyilkosság áldozatává vált volna, mára megdőltek. A valóság azonban nem kevésbé tragikus, viszont kevésbé szenzációs" - mondta.
Bács szerint Tutanhamon életének másik érdekessége, hogy olyan fáraót követ Egyiptom trónján, akit Ehnatonnak hívnak: az eretnek fáraót, akinek nevéhez a monoteizmus, az egyistenhit "feltalálása" fűződik. Tutanhamon számolja fel az úgynevezett Amarna-reformot (El-Amarna, Ehnaton fővárosa után) és visszatér a hagyományokhoz. Visszatér Thébába, s visszaállítja a korábbi kultuszokat, egyfajta restaurációs uralkodó.

"Hogy ebben mennyi Tutanhamon személyes meggyőződése, hiszen egy tizenéves fiatalemberről van szó, vagy mennyire volt eszköze a körülötte lévő politikai erőknek, erre nagyon nehéz források, leírások alapján választ adni. Miután fiatalon meghalt, ezért nem tudhatjuk, hogy igazából mekkora uralkodó lett volna" - mondta Bács Tamás.

Az egyiptológus szerint Tutanhamon sírja gazdagságát nagyrészt annak is köszönheti, hogy felszámolták az előző uralkodói korszakot. Ezért számos olyan tárgy kerül be a sírkamrába, amely eredetileg nem Tutanhamoné volt, nem neki szánták. "Igazából nagyon sok családi darab van a leletek között, amelyek feltehetően más, normális történelmi körülmények között nem kerülhettek volna be a sírjába. Ezért depósírnak tartják Tutanhamon temetkezését. Olyan dolgokat helyeztek el benne, amelyeket el kellett valahová helyezni, mivel Tutanhamonnal gyakorlatilag kihal az uralkodócsalád. Így hát magával vitte ezeket a dolgokat a sírba".

Vannak olyan ékszerek, amelyekre más családtagok nevét vésték rá, de szerepel a másnak szánt tárgyak között írókészlet, vagy bútor is.

Bács Tamás kitért arra is, hogy a Tutanhamon-kiállításoknak mindig komoly hírértéke van. "Nagyon ritkán, nagyon odafigyelve indítanak a Tutanhamon-kincsből kiállításokat külföldre. Ezek válogatott tárgyak. A sok száz leletből, amelyek a sírból előkerültek, egy-egy darab reprezentálja azokat a tárgytípusokat, ékszereket, amelyek nagy része ott marad Kairóban" - mondta, hozzátéve, hogy ma is a piramisok mellett a Tutanhamon-kincs vonzza a legtöbb látogatót Egyiptomba.
Forrás: MTI