Sülnek a Kossuth-kiflik

A március 15-i megemlékezések keretében Kossuth-kifli sütő versenyt hirdetett a nevezetes ünnepre Vácott a helyi Tragor Ignác Múzeum. A Kossuth-kifli Pozsonyból indult hódító útjára. Az 1840-es évek elején, az országgyűlések alkalmával a képviselők kedven

A Pozsony Gundeljaként ismert vendéglős, Palugyay Jakab híres konyhájának étlapján a táj jellegzetes ételei is szerepeltek, így a diós, mákos pozsonyi kifli is. Ennek mandulás változata Kossuth kedvenc desszertje volt, így kapta róla a nevet a kifliformájú sütemény - mondta el az MTI-nek Kiss Bernadett, a verseny szervezője.

E gasztronómiatörténeti érdekesség felelevenítésére szervezik meg a versenyt, amelyre bárki benevezhet. A rendezők a siker érdekében még a receptet is megadják. Eszerint 35 deka lisztet 20 deka vajjal, egy csomag sütőporral, egy citrom levével, 3 evőkanál porcukorral és 3 tojás sárgájával érdemes összegyúrni masszává. A tésztát aztán félujjnyi vastagságra nyújtva háromszög alakúra kell vágni, s kiflivé sodorni. Töltelékként 3 tojásfehérjét 25 deka porcukorral habosra verve és 20 deka mandulát tegyünk hozzá.

A verseny a szabadságharc 160. évfordulójának emlékére március 15-én délelőtt a Görög Templom kiállítótermében zajlik majd. Szigorú zsűri dönti el, hogy melyik a legmutatósabb és legfinomabb sütemény. A legsikeresebb pályázók díjazásban részesülnek.
Forrás: MTI