Miniszoknyáért tüntettek

Nők százai gyülekeztek kedden Johannesburgban, a művészeti galéria előtt, hogy tüntessenek a miniszoknya védelmében. A menet Redi Direko újságíróval az élen a Noord utcai taximegállóhoz vette az útját, hogy tudtára adja a személyszállító fuvarozóknak: a

A tüntetést annak nyomán szerveződött, hogy ez év februárjában a Noord utcai taxiállomáson a 25 éves Nwabisa Ngcukanát megalázták a taxisok és az utcai árusok.

A gépkocsivezetők és az árusok állítólag leszakították a nő ruháját, hogy "móresre tanítsák" miniszoknyája miatt. Az említettek állítólag fogdosták is az asszonyt, míg mások alkoholt spricceltek a hajára, s közben nyomdafestéket nem tűrő módon szidalmazták.

Annak ellenére, hogy a demonstrációt miniszoknya-tüntetésnek nevezték, résztvevői szoknyahossza ennél azért hosszabb volt.

A nők, akik Tele van a hócipőnk! feliratú pólóban masíroztak, transzparenseikkel tudtára adták az érintetteknek, hogy egyrészt szeretik a miniszoknyát, másrészt, a szebbik nem képviselői nem KRESZ-táblák, hogy semmibe vegyék őket.

"Tiszteletet érdemlünk!", "Senki sem csorbíthatja a nők jogait" - hirdették a résztvevők.

Forrás: MTI