Gyógyszerbumm

Jelenleg 1425 lehetséges, új készítménnyel foglalkozik a gyógyszeripar, ami csaknem ötven százalékkal több, mint egy évtizeddel ezelőtt. Nehéz megmondani, hangsúlyozzák a szakértők, hogy ezek közül hány gyógyszer kerül majd a patikákba, és igen kérdéses,

A gyógyszerek fölfedezésének aranykorát éljük, mondják a szakemberek. A gyógyszeripar szerint a cukorbetegség, a rosszindulatú daganatos kórképek és az agyi károsodások kezelésére igéretes molekulák vannak abban a csővezetékben, amelyen keresztül - legtöbbször igen lassan - a sikerrel kecsegtető kémiai anyagok eljutnak először a vizsgálatok állatkísérletes fázisába, majd az első emberi megfigyelésekig, végül a betegeken való kipróbálásig.

A Cowen and Co., New Yorkban működő biztosító szerint a gyógyszeripar bevétele 2011-ben meghaladhatja a 150 milliárd dollárt évente, amikor sok, eredeti készítmény szabadalma lejár és a vezető gyárak kénytelenek szembenézni a generikus, követő gyógyszerek előidézte konkurenciával.

A gond az, hogy a reménybeli molekulák hatékony készítménnyé fejlesztésének ideje mára megnyúlt és megdrágult. Egy új kémiai anyagnak forgalomba kerülése a múlt század hatvanas éveiben átlagosan 7,9 évet vett igénybe. Ez az időtartam a kilencvenes években már 12,8 esztendőre növekedett.

Egy új gyógyszer molekulájának a szintézise, majd a hatás kiderítését célzó állatkisérletek 1-3 évet igényelnek, majd a leghosszabb időtartam következik: az emberen végzett megfigyelések több fázisa - ez gyakran egy egész évtizeden is túlnyúlik. A költségek ennek megfelelően manapság dollárban számolva is milliárdos nagyságrendbe érkeznek.

Nem véletlen, hogy a reménykeltő jövőkép ellenére az első tizennégy gyógyszergyár részvényeinek értéke tavaly csak 1,7 százalékkal emelkedett. "Nem vitás, hogy mind több készítmény éri el a fejlesztés korai szakát," - nyilatkozta Kenneth Kaitin, a Tufts Center for the Study of Drug Development igazgatója - "de igen sok, egyéb tényező van, ami megnehezíti a gyógyszeripar helyzetét".

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerengedélyezéssel foglalkozó hivatal, az FDA az utóbbi időben igen sok kritikát kapott azért, mert több, sok millió beteg által szedett gyógyszerről derült ki súlyos mellékhatás, hosszútávú alkalmazás esetén veszélyes szövődmény. A hivatal ezért határozottan szigorította szabályrendszerét.

Az FDA a keményebb ellenőrzés, a mind több vizsgálatot megkivánó szabályok miatt az Egyesült Államok területére 2007-ben csak 19, új gyógyszer forgalomba hozatalát engedélyezte, ami lényegesen kevesebb volt, mint akár csak egy évvel korábban. Ugyanakkor mintegy 400 generikus, az eredeti gyógyszereknek megfelelő hasonmás-molekula kerülhetett a patikákba.
Pedig a betegségek sikeresebb kezelésének új lehetőségét csak az új gyógyszerek fölfedezése jelentheti. Az amerikai rákkutatók hangsúlyozzák, hogy csaknem tucatnyi új daganatellenes készítmény került forgalomba és ennek köszönhető, hogy két, egymást követő évben a rosszindulatú daganatok okozta halálozás végre értékelhetően csökkent.
Forrás: MTI