Alacsony tesztoszteronszinttel a depresszió ellen

A hetven évnél idősebbek hajlamosabbak a depresszióra, ha tesztoszteronszintjük alacsony - mutatták ki ausztrál kutatók. Mintegy négyezer idős férfit vizsgáltak meg, és kiderült, hogy azoknak, akiknél a férfi nemi hormon, a tesztoszteron szintje a legalac

A kutatók úgy vélik, hogy a nők hajlamosabbak a depresszióra 65 éves korig, mert ekkor a két nem közti egészségügyi különbségek minimálisra csökkennek.

További kutatásokra lesz szükség, főleg azért, mert felmerült annak lehetősége, hogy az idős depressziós férfiaknál a tesztoszteronpótló terápia hatékony lehet.

Ezt alátámasztja az a megfigyelés, hogy a tesztoszteron összefüggésben áll a kedélyállapottal, ez az oka például annak is, hogy a farmerek ősidők óta kiherélik háziállataikat, hogy nyugodtabbá tegyék őket.

Ám más kutatók szerint az időskori depresszió több tényező összejátszásának tulajdonítható, és nem tanácsos csupán az egyikre helyezni a hangsúlyt. Az alacsony tesztoszteronszint a kritikusok szerint csak az egyik tényező, amely hozzájárul a depresszió kialakulásához idős korban.

A kutatásról az Archives of General Psychiatry szakfolyóiratban jelent meg tanulmány.

Forrás: MTI