A kelet tánca, a nőiesség tánca

Sokan a nőiesség kiteljesedését és művészetet, mások divathóbortot látnak az utóbbi években Magyarországon is egyre nagyobb teret hódító hastáncban. Maga a hastánc elnevezés egy téves fordítás eredménye, hiszen tánc közben az egész test mozog, az alapmozd

Honnan ered?

A világ egyik legősibb, és a mai napig szinte változatlan formában fennmaradt tánca. Eredete és története találgatásokkal van tele. A legnagyobb félreértés az a hiedelem, hogy a férfiak szórakoztatását szolgálja ez a tánc. Eredetileg ezt a ritualizált kifejezési formát rendszerint nők adták elő egymás előtt, a legtöbb esetben férfiak jelenléte nem volt megengedett. Az egyik elmélet szerint törzsi termékenységi táncból ered, melyet a Földanya Istennő tiszteletére táncoltak a nők templomokban. Ő biztosította az évszakok váltakozását, a természet újjászületését, tőle függött az adott terület jóléte, a jó termés, a jó állathozam és a fajfenntartás. A hastáncot hagyományosan éppen azért táncolják mezítláb, mert így alakul ki a közvetlen kapcsolat a Földanyával, és így lehet annak energiáit felvenni és közvetíteni.

Az hastánc kialakulásának másik megközelítése, hogy törzsi szülőtáncokból fejlődött ki. Számos arab törzsben a szülő nőt körbevették a törzs nőtagjai, és ismétlődő hasmozdulatokat végezve táncoltak körülötte, ezzel mutatva, hogy milyen mozgásokat végezzen szülés közben. A tánc eredeti arab neve Raks Sharki, ami szó szerint azt jelenti, hogy a "Kelet tánca". A Közel-Keleten elterjedt az orientális tánc elnevezés is, mégpedig azért, hogy ezt a táncformát elkülönítsék a népies, egyszerűbb stílusú táncoktól.

Közel 7000 éves múltra tekint vissza. Régészeti bizonyíték van arra, hogy már az őskorszakban művelték, speciális termékenységi táncként alkalmazták, ahol kizárólag lányok, asszonyok táncolták. Közép-Afrikában például a szülés előkészítésére használták, énekszó, taps, és a szülési mozdulatok eltáncolása jellemezte. Az ókori Egyiptomból, Görögországból, a sumérok földjéről szintén maradtak ránk feljegyzések, eszközök, tárgyak, melyek táncosokat ábrázoltak. Később a tánc kikerült a templomi, vallási területről és világivá vált, hivatásos táncosok, majd művelt kurtizánok űzték, akik mind fegyvertáncokat, mind buja, nőies, kéjvágyó táncokat mutattak be különböző rendezvényeken a vendégek szórakoztatására.

A modern hastánc története 1893-ban a Chicagoi Világkiállításon kezdődött. Ide érkeztek azok a szíriai táncosok, akik közül egy "Little Egypt" nevű vált a leghíresebbé. A baletthez és a fűzővel karcsúsított nőalakokhoz szokott amerikaiakat sokkolta, amit láttak, mégse tudtak ellenállni neki. Magyarországon egy igen szűk csoport kezdte el művelni ezt a műfajt a 80-as évek elején. Azóta annyira elterjedt, hogy szinte már nincs olyan nagyváros, ahol ne találnánk legalább egy hastánc csoportot.

A férfiak elítélik a hastáncosnőket

A férfiak az idők kezdete óta, a társadalmi nyomásnak engedve, elítélik a hastáncot. Persze titkon gyönyörködnek benne, így a táncosnők gyakran a társadalmi hierarchia peremére kerültek, és ez ma sem változott. Megítélésük nagyjából ahhoz hasonlítható, ahogy ma a nyugati társadalom az örömlányokat kezeli. Az arab Raqs Sharki annyira szenvedélyes, fájdalmas és gyönyörű, hogy ennek a szenvedélyét nem lehet megérteni, ha az ember nem tudja, mit áldoz fel egy táncos, hogy valóban táncossá váljon.

Európában és az Egyesült Államokban a hastánc művészet, nem csupán bárokban való fellépést jelent, beágyazódik más művészeti ágakba, megjelenik a színházi előadásokban, táncszínházakban. Nagynevű táncosok lépnek fel, tanulnak egymástól, és mindenki megmutathatja magát. A férfiak szívesen kimaradnak a csillogó, villogó, csilingelő ruhák viseletéből. Ugyan akadnak férfi hastáncosok is, nekik valahogy nem áll annyira jól a csípőjükön a színes kelme és az arany öv.

Az előnyök

Egész életen át végezhető biztonságos mozgásforma, állandó jó kondícióban tart erős terhelés nélkül. A rendszeres gyakorlása formálja az alakot, különösen a kritikus testrészeken, mint has, csípő, comb. Az alak sokkal nőiesebb lesz, a derék vékonyabb, csípő ívesebb. Erősíti és nyújtja a has és a hát izmait, mely hatására tartásunk sokkal egyenesebb lesz, enyhülést hoz a hátfájásra. Segít felkészíteni az izmokat a szülésre, majd nagy szerepet tölt be a szülés utáni regenerációban is. Javítja a koncentrációs képességet, és az izolált mozdulatok végrehajtása az agy ritkán használt területeit is megmozgatja.

Hastánc közben a kellemes keleti zenére végzett lágy, nőies mozdulatok segítenek kizökkenni a hétköznapok szürkeségéből, fellazítják a felgyülemlett feszültségeket, relaxáló hatásúak. Magabiztosságunk, önbecsülésünk nő, ezáltal mozdulataink és kisugárzásunk nőiesebb, járásunk kecsesebb lesz. Nem kell képzettség, különleges mozgáskultúra ahhoz, hogy jól érezzük magunkat ebben a táncban, ráadásul korhatár sincs. Kitartással és gyakorlással minden megtanulható. Akiben van elég ambíció és szorgalom, később hobbitáncosból profivá válhat, és versenyeken is indulhat.

A hastáncon belül számos irányzat létezik, ezek közül sok Magyarországon is megtalálható. Bár lassan minden utcasarkon hastánc iskolába botlunk, nem kell mindnek bedőlni. Igazán jó műhely legfeljebb 15-20 van az országban. A Testnevelési Egyetemen hastáncoktató képzésen is részt lehet venni, az itt tanult oktatóknak nagyobb hitelük van a szakmában. Van, aki törzsi táncokat tanít, van, aki modern tánccal ötvözi, van, aki revüt csinál, van, ahol direkt színpadi táncot lehet tanulni. Messze Egyiptomtól is lehet miből válogatni. Hogy meddig tart a hastáncőrület? Talán amíg a nőiesség létezik, addig hastánc is lesz.

A raqs sharkitól a hastáncig
A hastánc évszázadok óta létezik az arab világban, raqs sharki vagy raqs beledi néven, ami magyarul körülbelül annyit tesz: a Kelet tánca. Az európaiak által használt hastánc elnevezés a 19. században született, amikor Napóleon katonáit elbűvölte egy gawazijja, azaz utcán táncoló lány. Így indult világhódító útjára a hastánc, mely azóta számos átalakuláson ment keresztül, és mely nálunk ma is teljesen mást jelent, mint az arab világban.
Forrás: xxlfitness.hu