Holnap temetik a magyar gasztronómia doyenjét

Nemcsak vérbeli gasztronómus volt, de kitűnő tanár is. Generációkat oktatott a szakma csínjára-bínjára, szakkönyveket és receptkönyveket írt és nagyon színesen tudott beszélni imádott szakmájáról. Királyoknak, hercegeknek, grófoknak, híres magyar és külfö

Lehetett azonban bármilyen rangja az étterembe betérőnek, ő mindenkit "csak" vendégként kezelt, de csupa nagybetűvel.

A neves vendéglős február 14-én, 88 éves korában hunyt el. A magyar gasztronómia megújítójának és doyenjének, a bécsi Mátyás Pince igazgatójának március 4-én kedden 14 óra 15 perckor lesz a búcsúztatása a Farkasréti temetőben.

A kispesti Kós Károly által tervezett épületben működő egykori családi vendéglőtől hosszú út vezetett a páratlanul érdekes és hosszú pálya egyik csúcsáig, a bécsi Ka:rtner Strasséig, ahol megnyílt és évekig sikeresen működött a pesti Mátyás Pince ausztriai mása az ő vezetésével.

A szigorú apa hamar rászoktatta fiacskáját a majdani vendéglőséletre, aki olyan tehetségesnek bizonyult, hogy sikerült feltalálnia a szálkamentes ponty elkészítésének technológiáját, amelynek még az európai szakirodalomban is nagy visszhangja lett. A brassói aprópecsenyét és a rácpontyot is neki tulajdonítja a szakma.

Papp Endre számos külföldi szakmai megbízatást, meghívást kapott: tagja volt a brüsszeli világkiállítás híres magyar gasztronómiai csapatának. Németországban hónapokig vezető német politikusok protokollétkezéseit "vezényelte le." Szakmai és állami díjakban, elismerésekben sem szenvedett hiányt.

Nem utolsósorban pedig nevelte fiait, Papp Endre rádiós műsorvezetőt és Papp Dénest.
Papp Dénes sikeresen folytatta a családi szakmát és ma egy kedvelt budapesti vendéglő ügyvezető igazgatója, fiával, Papp Dániellel együtt, aki a dinasztia legfiatalabb képviselője.

Forrás: MTI