Az állami vezetők javadalmazásának átláthatósága

Közzé kell tenni az állami vezetők illetményét, a számukra kifizetett jutalmat, illetve személyijövedelemadó-bevallásukat, ha az Országgyűlés elfogadja az erről szóló kormányzati előterjesztést hétfőn, jövő heti kétnapos ülésének első napján.

Az állami vezetők javadalmazásának átláthatóságáról szóló törvényjavaslat szerint az illetmények mellett nyilvános lesz az állami vezető személyijövedelemadó-bevallásából az összevont adóalap összege, az összevont adóalap adójának összege, az összevont adóalap adóját csökkentő adókedvezmények összege, a külön adózó jövedelmek összege és a külön adózó jövedelmek adójának összege.

A törvényjavaslat rendelkezik az állami vezető és hozzátartozója vagyongyarapodási vizsgálatának ötévenkénti lefolytatásáról.

Ezeket az adatokat a Miniszterelnöki Hivatal honlapján teszik közzé. A jogszabály hatálybalépését követő 45 napon belül kell az adatokat a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszternek nyilvánosságra hoznia.

Az előterjesztés része a kormányfő közélet megtisztítását célzó, tavaly ismertetett javaslatainak. A Fidesz is beterjesztett egy hasonló tartalmú törvényjavaslatot, de azt a kormánypártok nem támogatták, mivel a kabinetét jobbnak tartják.

Az Országgyűlés hétfőn tárgyal egy november közepén leszavazott interpellációt. Firtl Mátyás (KDNP) azzal kapcsolatban interpellált a gazdasági miniszterhez a schengeni határnyitás kapcsán, hogy a határ menti településeket a szomszédos országokkal gyakran semmilyen, vagy csak használhatatlan utak kötik össze. Az ellenzéki képviselő azt akarta megtudni, mikorra várható az utak járhatóvá tétele.
Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium akkori államtitkára válaszában egyetértett azzal, hogy a megszakított közlekedési kapcsolatokat újjá kell építeni, szavai szerint csak az a kérdés, hogy melyeket, milyen sorrendben, mikor és miből.

Válaszát sem az ellenzéki képviselő, sem az Országgyűlés nem fogadta el. Miután a gazdasági bizottság e héten szerdán megtárgyalta a kérdést, gazdasági minisztérium válaszát elfogadásra ajánlja.

A Ház dönt a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumáról szóló országgyűlési határozati javaslatról, amelynek alapján a fórum az Országgyűlés saját állandó intézménye lesz. A szervezet a határon túli magyar közösségek törvényhozóit, az Európai Parlament magyar képviselőit és az Országgyűlés delegált képviselőit tömöríti.

A határozathozatalok után vitatják meg a képviselők az Egymásért, Egy-másért Alapítvány ügyében készített jelentést.

Az Országgyűlés napirendjén szerepel az a beszámoló, amit az Országos Választási Bizottság készített a területi és az országos kisebbségi önkormányzati képviselők 2007. március 4-i választásáról.

Kedden kezdődik a nemzeti éghajlatváltozási stratégiáról, valamint a 2007-2020 közötti időszakra vonatkozó energiapolitikai koncepcióról szóló országgyűlési határozati javaslat általános vitája.
Az energiapolitikai koncepció általános vitája február 19-én kezdődött, akkor Dióssy Gábor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára azt mondta: az állam a koncepcióval a társadalmat kívánja mozgósítani az ellátásbiztonság, versenyképesség, fenntarthatóság hármas követelményrendszer egy idejű teljesüléséhez.

Forrás: MTI