Semjén Zsolt útmutatást ad bibliai alapon

Van létalapjuk a biblikus hagyományoknak a politikában, mert Jézus egyetemes jelleggel, az élet egészére adott útmutatást - mondta Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke Budapesten szombaton.

A kereszténység társadalmi tanításainak megnyilvánulásai a katolikus egyház enciklikái, amelyekben az aktuális kérdésekben foglaltak és foglalnak ma is állást - emelte ki Semjén Zsolt a Károli Gáspár Református Egyetem Kremlinológiai Intézete, a hódmezővásárhelyi Emlékközpont és a Barankovics Alapítvány Látleletek - 2008 tavasza című közös konferenciáján.

Véleménye szerint a politikában is létezik objektív igazság, a természet rendje, amelynek megfelelése az erény, tagadása a bűn. Ehhez kapcsolódóan megjegyezte: "Az emberiség története tragédiába jut, ha nem veszi figyelembe a természet rendjét."

A társadalmi, szociális igazságossággal kapcsolatban Semjén Zsolt kijelentette, hogy a családi adózás sokkal jobban megfelelne ennek az elvnek, mert nem csak azt kellene figyelembe venni, hogy mennyit keres egy állampolgár, hanem azt is, hogy hány embert kell ebből a pénzből eltartani.
A munka és a tőke közötti összefüggésben beszélt arról, hogy a munka az elsődleges a tőkével szemben, mert a természetjog miatt "az közelebb áll az emberhez".

Hozzátette "A szocialista párt legnagyobb blöffje, hogy szocialistának mondja magát. Ők a legkegyetlenebb kapitalizmusban érdekeltek, mert ők az új burzsoázia".

Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere, fideszes képviselő előadásában azt mondta, hogy "a mögöttünk hagyott 50 esztendő végére pontot kell tenni," ezért foglalkoztak a múlt feltárásával - fűzte hozzá -, ezért alapították meg az 1956-os forradalmat és szabadságharcot bemutató Emlékpont intézményt.

A Kádár-rendszer és a jelenlegi kormányzat között négy hasonlóságot talált a fideszes képviselő: a politikai vezetés elzárkózik a "kisemberektől", a felelősséget nem vállalja és a hitelességét elvesztette, kizárólag "materiális lénynek" tekinti a polgárokat, és "a demokratikus intézményeket, a parlamentet díszletnek vagy színháznak tekinti".

Ebből azt a következtetést vonta le, hogy "nem sok minden változott a Kádár-rendszer óta".
Forrás: MTI