A 300-ezredik ECDL vizsga

Átadták pénteken a háromszázezredik Európai Számítógép-használói Jogosítványt, közismert rövidítésű nevén az ECDL-vizsgakártyát Budapesten. Az ECDL, felhasználói szintű ismereteket igazoló bizonyítvány, amelyet már 146 országban ismernek el, az Európai Un

Magyarországon tíz éve, 1998 óta érhető el az ECDL (European Computer Driving Licence - Európán kívüli neve ICDL), 400 akkreditált vizsgaközpontban. Ebből az alkalomból rendeztek ünnepséget Budapesten a Gellért Szállóban.

Alföldi István, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság ügyvezető igazgatója, az ECDL programigazgatója és Damien O'Sullivan, az ECDL-Alapítvány igazgatója adta át a 300 000. vizsgakártyát Laky Zsuzsinak, a 2003-as Miss Europe-nak, aki kiemelte, hogy munkája során főként a képszerkesztést tudja hasznosítani.

A rendezvényen Csepeli György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közpolitikai igazgatója Neumann János munkásságát és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság tevékenységét méltatta, kiemelve a digitális írástudás fontosságát. Pettkó András országgyűlési képviselő (MDF) az élethosszig tartó tanulás szerepét emelte ki beszédében, hangsúlyozva a számítástechnikai ismeretek bővítésének szükségességét.

"Magyarországon akkor beszélhetünk digitális írástudásbeli esélyegyenlőségről, ha a lakosság legalább 20-30 százaléka képes lesz - alapvető számítógépes ismeretek birtokában - hatékonyan használni az internetet, és legalább 6-8 százaléka használja készségszinten a számítógép irodai alkalmazásait" - mondta Alföldi István.

Az ünnepség látványos részeként a résztvevők lufikat eresztettek az égbe, amelyekre ráírták, hogy mivel járulnának hozzá a informatikai írásbeliség elterjesztéséhez és a digitális esélyegyenlőség megteremtéséhez, például olyant, hogy megtanítom édesanyámat internetezni.

Az informatikai tudás megszerzése a fogyatékkal élőknek is adott. Az érzékszervi fogyatékosok informatikai képzése projekt keretében hetedik éve folyik oktatás Magyarországon, eddig mintegy 120 látás- és 300 hallássérült vett részt a tanfolyamokon.

Nemzetközi kutatások szerint a számítógéppel kapcsolatos problémák megoldására hetente 2 óra 51 percet fordítanak a munkavállalók - a legtöbb időt a munkatársaknak való segítés veszi el, különösen a szövegszerkesztéssel, táblázatkezeléssel, adatbázis-kezeléssel és prezentációk készítésével kapcsolatosan - ez heti átlagban munkavállalónként 38 perc. Informatikai képzéssel csökkenthetőek a veszteségek, az informatikai problémák miatt elvesztegetett munkaidő, javítható a munkavállalók hatékonysága és teljesítménye - állítja a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság.
Forrás: MTI