Virágok, tojások és tudáspróba a múzeumban

Tavaszi virágkiállítással és vásárral, kézműves bemutatókkal, játékos tudáspróbával és díszített tojások tárlatával nyílik meg szombaton a Magyar Mezőgazdasági Múzeum hagyományos húsvéti kiállítása.

Csaknem ezer négyzetméteren kap helyet az egy hónapon át tartó programsorozat. A látogatók különféle színek alapján jutnak el egy-egy látnivalóhoz, vagy eseményhez. Aki a narancs színű úton indul el az a húsvét jeles napjaihoz fűződő hagyományokat, szokásokat, valamint az ünnep jellegzetes tárgyait, eszközeit ismerheti meg. A kiállítási anyagot négy szempont szerint csoportosították: tojásírás-történeti, egyházi, húsvéti jelképek és néphagyomány alapján - mondta a távirati irodának Huth Anna, programszervező.

A zöld úton haladók az óriás hímes tojásokhoz jutnak, amelyek a tavasszal kapcsolatos kérdéseket rejtenek. A helyesen válaszolók jutalmat kapnak. A kék út végén a tojásdíszítés különböző módjaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők és láthatják a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum gyűjteményéből származó díszes tojásokat. Ugyancsak ez az út visz a kézműves népszokások és ünnepi díszek elkészítésének színhelyére.

Az idei húsvéti kiállítás újdonsága a virágkiállítás és vásár, amelyen a tavasz kedvelt növényeiből láthatnak válogatást azok, akik ellátogatnak március 1. és 30. között a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba.

Forrás: MTI